Hlavní obsah

Jak neskončit jako zbídačené Řecko? Nová rada zodpovědných navrhuje tvrdé úpravy daní a penzí

Foto: Profimédia

Penzista s tisícikorunou (ilustrační foto).

Reklama

České veřejné finance nejsou i přes očekávaný růst ekonomiky a daňových příjmů dlouhodobě udržitelné, shodla se rozpočtová rada.

Článek

Stárnoucí populace a současné nastavení daní přivedou za 50 let Českou republiku do situace finančně zbídačeného Řecka – pokud se jedno či druhé nezmění.

Dluh veřejných financí by dosáhl v roce 2068 až 230 procent hrubého domácího produktu, což je více, než nyní vykazuje jakákoli země Evropské unie včetně Řecka, konstatuje ve své první zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí Národní rozpočtová rada.

K varovné zprávě přidává doporučení – a žádné z nich nezní příjemně: zvyšujte daně, posuňte ještě výš věk odchodu do penze a snižte poměr důchodu k průměrné mzdě.

„Ačkoli bude české hospodářství stejně jako dosud růst rychlejším tempem než ekonomiky vyspělejších zemí, což posílí daňové příjmy, nejsou české veřejné finance dlouhodobě udržitelné. Hlavním důvodem dlouhodobé neudržitelnosti českých veřejných financí je stárnutí obyvatelstva,” uvedla rada ve zprávě.

Je vůbec potřeba penzijní reforma?

Duel makroekonoma ČMKOS Jaroslava Šulce a analytika IDEA Jiřího Šatavy.Video: Markéta Bidrmanová

Veřejný dluh v poměru k HDP má ČR aktuálně 35,3 procenta a v rámci EU je šestý nejlepší. EU požaduje podle současných pravidel dluh země pod 60 procenty HDP. Nejlépe je na tom Estonsko s 8,3 procenta, nejhůře pak Řecko (179,7 procenta) a Itálie (133,1 procenta).

Podíl lidí ve věku 65 a více let na celé populaci se podle zprávy v následujícím půlstoletí zvýší ze současných 19 procent na téměř jednu třetinu. S tím bude podle rady spojen nejen rostoucí objem výdajů na důchody, ale zvýšené nároky na zdravotní a dlouhodobou péči.

Zároveň podle zprávy bude ubývat obyvatel v produktivním věku.

O vzniku Národní rozpočtové rady rozhodl loni schválený zákon o rozpočtové odpovědnosti, který má pomoci vytvořit brzdu proti nadměrnému zadlužování státu. V čele rady stanula bývalá členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová.

Reklama

Doporučované