Hlavní obsah

Jak odradit pytláky od zabíjení nosorožců? Radioaktivními rohy

Foto: Profimedia.cz

Nosorožci ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové.

Reklama

Vědci v Jihoafrické republice zkoumají možnost vstřikovat radioaktivní materiál do rohů živých nosorožců, aby tím vystrašili potenciální zákazníky a usnadnili hledání upytlačených trofejí.

Článek

Výzkum podporuje ruská státní jaderná firma Rosatom. V rámci experimentu už vědci injekčně aplikovali neškodné, stabilní izotopy do rohů dvou nosorožců. Informoval o tom zpravodajský server The Times.

James Larkin, profesor Univerzity Witwatersrand v Johannesburgu a odborník na ochranu radiací uvedl, že použité stabilní izotopy jsou neškodné a jejich aplikace „nemá nikoho zabít“.

„Chceme jen využít přirozenou rezervovanost lidí vůči radioaktivnímu materiálu, abychom snížili poptávku po nosorožčích rozích a snáz je vystopovali,“ řekl profesor Larkin. „S ohledem na stavbu rohu neočekáváme, že by došlo k jakémukoli proniknutí do těl zvířat,“ dodal.

Tisíce už existujících senzorů podél mezinárodních hranic by bylo možné využít k zachycení sebemenšího množství radioaktivního materiálu v rozích nosorožců, což by pytlákům ztížilo vývoz jejich nelegálního zboží.

Během posledního desetiletí pytláci vybili dvě třetiny z největší jihoafrické populace nosorožců, která žije v Krugerově národním parku. Jen v roce 2014 pytlákům padlo za oběť 1215 jihoafrických nosorožců.

Rohy těchto tlustokožců jsou žádané na asijských nelegálních trzích kvůli svým údajným léčivým schopnostem. Nosorožčí rohy jsou z keratinu, tedy stejné látky jako například lidské nehty.

Reklama

Doporučované