Hlavní obsah

Fiala: Vláda se sejde a nic nerozhodne. Jednání s Babišem je smutek

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl šéf ODS Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Je třeba odvrátit katastrofu, prohlásil včera dramaticky premiér Andrej Babiš. Jenže místo avizovaného zásadního zásahu jeho vláda včera večer o žádných opatřeních nerozhodla. A dnes to bude podobné. Co na to opozice?

Hostem dnešního rozhovoru a podcastového pořadu Seznam Zpráv Ptám se já byl předseda ODS Petr Fiala.

Podle něj opozice stále neví, jak chce vláda v aktuální krizové situaci postupovat. „Všechna jednání mají podobný průběh. Dojem toho chaosu a toho, že vláda neví, co by udělala, ten máme asi všichni. Já nemám ve zvyku vynášet z jednání podrobnosti, ale cítím po nich vždycky zklamání a smutek, že se neposouváme dál,“ řekl Fiala.

Do toho dnes před jednáním vlády avizovala ministryně financí Alena Schillerová, že vláda nic nerozhodne, protože neví, jaký bude právní rámec. Neboli zda jí Sněmovna posvětí další nouzový stav.

Podle Fialy ale má vláda všechny potřebné nástroje včetně nouzového stavu, který ODS považuje za nadbytečný: „A přesto je ta situace horší a horší,“ vysvětlil předseda ODS. Tomu se také nelíbí, že vláda opět žádá o jeho prodloužení.

„Předevčírem nepadlo slovo o tom, že vláda potřebuje nouzový stav. Bavili jsme se o tom, že když schválíme pandemický zákon a vše se stihne, bude mít vláda dost nástrojů, aby mohla situaci zvládat. Ani ne o 24 hodin později vláda přichází s tím, že bude žádat o nouzový stav. Svědčí to o faktu, že vláda opravdu neví, co dělat,“ dodal s tím, že ODS nic nepřesvědčí k tomu, aby pro nouzový stav zvedla ruku. Fiala zkritizoval i opakovaný nedostatek dat, o která by vláda svá rozhodnutí opřela.

Měla by vláda Andreje Babiše dovládnout až do voleb? „Navrhoval jsem na podzim, aby vláda žádala o důvěru. Součástí mého řešení tehdy byly předčasné volby, to je teď nemožné termínově a navíc nemáme podle čeho volit – není platný volební zákon,“ vysvětlil v rozhovoru Fiala.

Co chce Petr Fiala slyšet na dalším jednání od premiéra? Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, nebo ve všech podcastových aplikacích. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Situace je horší a horší,“ řekl v Ptám se já šéf ODS Petr Fiala.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované