Hlavní obsah

Jak příště lépe chránit zdravotníky? Tchaj-wan má skládací nemocnici

Skládací nemocnicí proti covidu. Má lépe chránit lékaře a zdravotníky.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Tchajwanská firma z oboru recyklace a udržitelnosti chce maximálně zabezpečit zdravotníky v první linii při možné druhé vlně pandemie. Její izolované nemocniční oddělení je jak lego, umožňuje dálkovou péči a ničí koronavirus.

Článek

Před globálním rozšířením virového onemocnění covid-19 se společnost Miniwiz z Tchaj-wanu věnovala „pouze“ ekologickému designu budov. Stejně jako tchajwanská vláda nabídla při pandemii pomoc ostatním postiženým státům, však i tento soukromý podnik začal vyvíjet zařízení, jež by v případě další vlny nemoci chránilo kdekoliv ve světě ty, kteří pečují o ostatní.

„Vypadá to jako kontejner, ale není to kontejner. Je to spíš jako hodně kousků lega, takže se dá postavit i uvnitř už stojící nemocnice nebo třeba na parkovišti,“ vysvětluje Arthur Huang, zakladatel a generální ředitel firmy se sídlem v hlavním městě Tchaj-pej.

Stát může už za jeden den

Izolované nemocniční oddělení z Tchaj-wanu se dá sestavit prakticky kdekoliv do 24 hodin, píše server Dezeen. Vystihují ho tři slova: modularita, adaptabilita a konvertibilita, která zkráceně tvoří jeho název – MAC.

Izolované a dezinfikované prostředí sestavitelné za jeden den.

První zařízení už stojí v nemocnici Katolické univerzity Fu Jen v Nové Tchaj-peji, která si od Miniwiz objednala jen pro jedno své patro do října 43 kusů a v případě nutnosti je připravena zvýšit poptávku na 50. Součástí vybavení jsou samozřejmě i lékařské přístroje nezbytné pro péči o pacienta s onemocněním covid-19, dodává čínská televizní stanice CGTV.

Tři kamery a UV dezinfekce

Díly k sestavení izolovaného oddělení se dají letecky doručit kamkoliv do zahraničí. Třeba i lékaři v Česku by tak pacienty mohli monitorovat dálkově.

„Kamera s nižším rozlišením umožní, aby se pacient viděl s rodinou. Kamerou se středním rozlišením pozorujeme jeho klinický stav a kamerou s vysokým rozlišením sledujeme údaje z obrazovek dýchacích přístrojů, pomocí nichž rozhodujeme o dalším postupu,“ popisuje fungování zařízení tchajwanský plicní lékař Liu Wei-lun.

Díky kamerám lze pacienta spojit s rodinou, ale také diagnostikovat postup léčby.

Takto dálkově se prý seniorní lékař může naráz starat téměř o stovku pacientů. Zdravotníci je podle jeho pokynů navíc ošetřují v prostředí, které dezinfikuje UV záření ničící bakterie a viry s účinností 99,9 procenta. Poslední z výhod je ekologičnost zařízení.

„Když se podíváte na panely, jsou z recyklovaného hliníku, a tady je navíc jeden, ve kterém je jako v sendviči vrstva recyklovaného polyesteru z PET lahví. A tu pokrývá další vrstva recyklovaného hliníku.“

Tchajwanská firma věří, že MAC bude v budoucích bojích lidstva proti pandemii přelomový a také klíčový nástroj k tomu, jak udržet zdravotníky v bezpečí.

Reklama

Doporučované