Hlavní obsah

Jak se „investiční žralok“ Tykač vyrovnává s útlumem

První díl pořadu Špičky byznysu s Lubošem Pavlasem, generálním ředitelem Sev.En Energy.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeden z nejmocnějších českých miliardářů Pavel Tykač na Mostecku investoval před patnácti lety většinu kapitálu, který do té doby vydělal hlavně na obchodech s akciemi a pohledávkami. Jak se bude dařit jeho impériu dál? Ve studiu v Burzovním paláci odpovídal Luboš Pavlas, generální ředitel Sev.En Energy.

Článek

20 miliard korun, které tehdy zaplatil Tykač za vstup do firmy Czech Coal, české hnědouhelné dvojky, se mu od té doby mnohonásobně vrátily. K uhlí později přibyla ještě výroba elektřiny ve Chvaleticích. Celá energetická skupina dnes zastřešuje 11 firem, v korunách má 17miliardový obrat a zaměstnává 3200 lidí.

A tak je dnes Tykač hlavně díky energetice 6. nejbohatším Čechem s více než 30miliardovým majetkem. Jenomže dnes se dívá na horizont tohoto svého byznysu. Proč – a kde jsou jeho hranice?

Tykač vlastní na Mostecku dva lomy. Vršany mají největší uhelné zásoby v Česku a může se tu těžit ještě minimálně 50 let. Odbyt z Vršan je sice závislý na elektrárně Počerady, která patří ČEZu, před 6 lety ale Tykač svedl s ČEZem tvrdou obchodní válku a vybojoval si v ní smlouvu, podle níž bude ČEZ jeho uhlí odebírat až do vyčerpání zásob. Vršany jsou pro něj jistota.

Zato na svém druhém dole ČSA už musel Tykač zahájit útlum. Nepovedlo se mu totiž prolobbovat prolomení limitů těžby – a že se o to léta hodně snažil. Tady má skončit těžba do roku 2024. Místo lomu má vzniknout jezero a škody po těžbě se musí zahladit. Přijde to na miliardy. Byznysplán pro investičního žraloka milujícího zisky – nic moc.

Druhý díl pořadu Špičky byznysu s Lubošem Pavlasem, generálním ředitelem Sev.En Energy.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Potíže jsou ale dnes i s elektrárnami. Před 6 lety bylo velké Tykačovo vítězství, když si po zmíněné uhelné válce vymohl na ČEZu odkoupení elektrárny ve Chvaleticích. Získal ji za čtyři miliardy korun a vyfoukl ji před nosem svému velkému rivalovi Danielu Křetínskému.

Jenomže: i když jsou Chvaletice nejmodernější uhelnou elektrárnou u nás, i když do nich Tykač vozí vlastní uhlí, i když mu ještě v roce 2017 vydělaly skoro půl miliardy korun, nad její budoucností se vznášejí otazníky. Pro všechny uhelné zdroje platí od příštího roku přísné ekologické limity, které se ještě dál zpřísní v roce 2021.

Tykač kvůli tomu musel do Chvaletic v posledních třech letech nasypat 3,5 miliardy korun a celkově ho snižování emisí přijde na 7 miliard. A stejně to nebude stačit. I po modernizaci Chvaleticím hrozí, že se nevejdou do nových limitů na oxidy dusíku a rtuti.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den na Televizi Seznam ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Související témata:
Michal Pavlas

Doporučované