Hlavní obsah

Jak se Mynář a Nejedlý dostali k Zemanovi? Syn důvěrníka Šloufa promluvil

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ondřej Šlouf pracoval jako oficiálně registrovaný lobbista v Bruselu. Dnes se zabývá ekonomicko-politickým poradenstvím v energetice a dopravě.

Reklama

Podnikatel a syn jednoho z nejznámějších lobbistů Ondřej Šlouf zažil nástup Martina Nejedlého a Vratislava Mynáře k prezidentu Miloši Zemanovi. „Povedlo se jim prezidenta informačně obklíčit,“ popisuje v rozhovoru poměry na Hradě.

Článek

U jeho otce to začalo. Lobbista Miroslav Šlouf byl po dvě desetiletí klíčovým poradcem a důvěrníkem Miloše Zemana. Před jedenácti lety sehrál důležitou roli v Zemanově návratu z „důchodu na Vysočině“ do vysoké politiky.

Nejdřív ve sněmovních volbách 2010 jen těsně Strana práv občanů - zemanovci neproklouzla do Sněmovny. Díky této kandidatuře se ale Zeman připomněl veřejnosti, aby o tři roky později vyhrál prezidentské volby. Šlouf byl zákulisním architektem Zemanova triumfu.

Právě v tomto období se přes Šloufa do bezprostřední blízkosti Miloše Zemana propracovali kancléř Vratislav Mynář a poradce Martin Nejedlý. Jednou z osob, která toto období zažila z bezprostřední blízkosti, byl i Šloufův syn Ondřej (47 let). Dříve pracoval jako oficiálně registrovaný lobbista v Bruselu. Dnes se zabývá ekonomicko-politickým poradenstvím v energetice a dopravě.

Na období kolem prezidentské volby v roce 2013 vzpomíná jako na etapu, která zásadním způsobem ovlivnila Zemanovo fungování na Hradě. Mynář a Nejedlý podle Šloufa juniora Zemana postupně odstřihávali od lidí a informací - stejně jako jeho otce Miroslava, který zemřel v roce 2018.

„Já tátu varoval už na začátku. Upozorňoval jsem ho, jak Martin Nejedlý z tátova okolí odstraňuje jeho kamarády, kteří měli vliv na jeho názory a postoje,“ uvedl Ondřej Šlouf v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Při první prezidentské kampani byl váš otec, Zemanův dlouholetý důvěrník, jedním z architektů Zemanovy kampaně. Co se stalo, že se od něho hned po volbách Miloš Zeman odstřihl?

Můj otec se ještě před zahájením kampaně rozhodl, že nechce být v kampani vidět. Otec kampaň de facto vymyslel, Mynář s Nejedlým za ním chodili do kanceláře pro rozumy a koncept, jak předvolební kampaň postavit. U Zemana to pak vydávali za své nápady a moudra.

Jak vy jste Mynáře s Nejedlým poznal?

Nechci se s k nim ani hlásit, že je znám. Já je zdědil skrz mého tátu. Zpětně je mi jasné, že vztah Martina Nejedlého k mému otci byl definován ruskými zájmy, které na Nejedlého působily. Jsem opravdu přesvědčený, že to byl nasazený agent. Takový učebnicový případ.

Jak si na Martina Nejedlého vzpomínáte?

Vždycky se choval jako největší kamarád a bráška, který pro druhého udělá první poslední. Byl šikovný v tom, že si uměl získat důvěru a vlichotit se. Na druhou stranu, ty co nepotřeboval, ty zašlapával do země. Permanentně se snažil, aby narušil můj vztah s otcem, což se mu dost dařilo.

K Zemanovi se dostal přes vašeho otce? Znali se z podnikání?

Ano. Pro tátu to byl člověk, který měl tah na bránu. Vratislav Mynář působil spíš jako vykonavatel pokynů, co má vyřídit, kam doběhnout, co přinést. Měl roli pošťáka, plnil úkoly. Postupně, už během kampaně, začali Mynář a Nejedlý otce odstřihávat od Miloše Zemana. Ten nakonec rozhodnutí zbavit se táty učinil sám, velkou roli totiž muselo sehrát to, že otec uměl Zemanovi říct do očí kritiku, která se mu zrovna třeba nemusela líbit. Uměl mu říct, aby nedělal blbosti. Táta měl Zemana rád, v první řádě mu o něho šlo jako o člověka, až v druhé jako o politika.

Očekával jste, že se Mynář s Nejedlým vypracují v tandem, který jednou bude schopen držet v šachu veřejnost i politickou scénu, jak se ukázalo v posledních týdnech?

Já tátu varoval už na začátku. Upozorňoval jsem ho, jak Martin Nejedlý z tátova okolí odstraňuje jeho kamarády, kteří měli vliv na jeho názory a postoje. Zůstal jsem jediný, kdo u otce vydržel, aspoň jako jeho syn. V podstatě to byla zkouška toho, jak o několik let později začal Nejedlý s Mynářem odřezávat spojence a přátele od Miloše Zemana.

Utrpěl tím váš vztah s otcem?

Byla to jedna z věcí, kvůli které jsme se s otcem názorově rozešli. Už během příprav první kampaně jsem říkal, že bych Mynáře s Nejedlým do týmu nebral. Tatínek mi nevěřil. Dost to narušilo naše vztahy, jako rodina jsme se naštěstí udrželi, o politice jsme se pak spolu už ale nebavili. Já svůj názor tátovi řekl, nebyl jsem ale vyslyšen. Nebylo to dobré období z pohledu vztahu otce a syna, pro mě to byla ale dobrá škola. Uvědomil jsem si, komu mohu věřit, jak je strašně křehké udržet si vztah.

Prodělal v tomto váš otec na sklonku svého života nějakou sebereflexi?

Po těch prvních prezidentských volbách mu to začalo docházet. Došlo mu, že propadl vidině, že vrátí Miloše Zemana do nejvyšší politiky. Soustředil se na cíl, že z Miloše Zemana udělá prezidenta, zapomněl při tom ale hlídat, kdo se k Zemanovi sune čím dál blíž - a kdo ho ve výsledku od Zemana odstaví.

Kdo byl z vašeho pohledu na Hradě mocensky důležitější?

Z počátku to byl zejména Martin Nejedlý. Vratislav Mynář hrál nejdříve spíš tu roli pošťáčka. Jenže díky funkci ředitele prezidentské kanceláře seděl Mynář na důležitých informacích a v poslední době, kdy prezident slábl kvůli nemoci, se stal Mynář jedním z mála v této zemi, kdo měl k prezidentovi takřka neustálý přístup. Měl tedy možnost na Zemana působit, z hlediska komunikace Hradu směrem k politikům a veřejnosti hrál Mynář klíčovou roli.

Nefungoval kancléř Mynář v posledních týdnech spíše jako viceprezident?

Bezesporu. Možná nejlépe teď zná přání svého vladaře.

Proč se podle vás nyní kancléř a jeho okolí chovají tak netransparentně a snaží se maximum informací utajit?

Bojují o svou budoucnost. Dle kauz, které se kolem nich objevily, mají starost, co s nimi bude, až Miloš Zeman nebude prezidentem. Podle mě po výsledku sněmovních voleb dobře nespí, protože nevědí, co bude. Mynář si myslí, že se v klidu vrátí do Osvětiman, kde si bude bačovat fotbal a penzion. Domnívám se, že se velmi mýlí. Martin Nejedlý je kapitola sama pro sebe, tomu bude svět malý.

Spekuluje se o jeho ruských vazbách. Myslíte, že se po hradním angažmá vydá tímto směrem?

Nejsem si úplně jistý, zda ruští funkcionáři mají o hradní duo stále zájem. Uvědomte si, jak Hrad ze svého pohledu vzhledem k ruským zájmům nezvládl kauzu odstranění Koněvovy sochy, jakým způsobem proběhlo oznámení útoku ruských agentů na Vrbětice a jak se podařilo personálně sesekat ruskou ambasádu. To jsou z pohledu Rusů fatální neúspěchy, kvůli kterým si myslím, že Martin Nejedlý nebude mít návrat do Ruska zrovna snadný, či vůbec možný.

To myslíte tak, že prezidentův kancléř a prezidentův poradce selhali v bránění ruských zájmů?

Ano, tak to myslím. V tomto naštěstí zcela selhali.

Reklama

Doporučované