Hlavní obsah

Poslanci skončili, prezident je v nemocnici. Funguje jen Senát

Foto: Seznam Zprávy

Poslanecká sněmovna.

Reklama

Poslancům skončil mandát a Sněmovna začne fungovat opět až 8. listopadu, kdy bude ustavující schůze už v novém složení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stará Poslanecká sněmovna skončila a nová zasedne začátkem listopadu. Prezident Miloš Zeman je navíc dlouhodobě v Ústřední vojenské nemocnici v pracovní neschopnosti. Plně funguje tedy jen Senát.

Podle ústavních právníků jde o běžnou pauzu po volbách. Uznávají ale, že v Česku vznikla poprvé situace, kdy je vedle Sněmovny pracovně nečinný i prezident.

Podle ústavního právníka Marka Antoše z Právnické fakulty Univerzity Karlovy by ani v této sněmovní pauze nevznikl problém, pokud by bylo například nutné vyhlásit nouzový stav kvůli koronaviru.

„Nouzový stav vyhlašuje vláda, a to až na 30 dní bez toho, že by byl potřeba souhlas Poslanecké Sněmovny. To znamená, že kdyby vláda vyhlásila nouzový stav, tak nevznikne tento problém, protože do těch 30 dnů už nová Sněmovna bude a mohla by o tom rozhodovat,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ústavní právník Antoš.

Kdybychom se bavili o stavu ohrožení státu nebo válečném stavu, tak tam by samozřejmě problém být mohl.
Marek Antoš, ústavní právník

Problém by podle Antoše mohl nastat, kdyby došlo například k ohrožení státu nebo válečnému stavu. Tam už by problém mohl vzniknout, protože ten vyhlašují komory parlamentu.

Senát ani nebude mít nyní více pravomocí. „Posílení pravomocí Senátu, se kterým Ústava počítá, to znamená zejména možnost Senátu vydávat zákonná opatření místo zákona, tak k tomuto posílení dochází jedině v případě, že je Poslanecká sněmovna rozpuštěna. To ale není tento případ,“ dodává Antoš.

Bývalá předsedkyně Sněmovny a současná senátorka Miroslava Němcová žádné komplikace neočekává.

„Samozřejmě, že se to sešlo. Nemoc pana prezidenta nemohl nikdo naplánovat, ale to, že je tam pauza mezi koncem mandátu staré Sněmovny a nástupem nových poslanců, to je normální situace po každém volebním období. Ale bohužel komplikací je dysfunkčnost a rozvrat prezidentské kanceláře. Na samotném chodu, na přípravě ustavující schůze, se Kancelář prezidenta republiky nepodílí,“ vysvětluje senátorka Němcová.

Je to období, kdy zkrátka neexistuje akceschopná Poslanecká sněmovna.
Jan Kysela, ústavní právník

Ústavní právník Jan Kysela potvrzuje, že by žádné problémy do doby, než začne fungovat nová Poslanecká sněmovna, nastat neměly.

„Je to období, kdy zkrátka neexistuje akceschopná Poslanecká sněmovna. Čím je to období delší, tím to může být větší problém, zejména když do toho dosadíte krizovou situaci. Obecně je to stav, kdy nejsou všechny orgány státu akceschopné, zejména ten klíčový zákonodárný. Ale problém s nějakým velkým písmenem by to byl jen v mezních situacích,“ říká Kysela.

Reklama

Doporučované