Hlavní obsah

Jak se politici zajistí na důchod? Stačí mi jen jeden řízek, říká Šlachta

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Jak se na stáří hodlá zabezpečit Petr Fiala, Ivan Bartoš nebo třeba Zuzana Majerová Zahradníková? Zeptali jsme se v předvolebním projektu Seznam Zpráv.

Článek

Důchodová reforma se stala předvolebním tématem, které skloňují všechny strany. Podle šéfa ODS Petra Fialy je potřeba říkat lidem pod 40, že pokud nepřijdou změny, oni už žádné důchody mít nebudou.

Ministryně Jana Maláčová z ČSSD chce všem přidávat a vydělat na to zdaněním těch bohatších. A podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) se zase důchodová reforma trochu přeceňuje.

Zeptali jsme se adeptů na premiéra, jak se na stáří chystají oni sami. Spoléhají na stát nebo mají vlastní plán? A doporučili by stejný postup i svým voličům?

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům.

Jaký je váš osobní plán na důchod? Doporučil byste to samé svým voličům?

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice Spolu

O důchodu sice ještě nepřemýšlím, ale to neznamená, že nic pro svoji budoucnost nedělám. Už dlouhá léta si například platím penzijní připojištění. Člověk se má chovat odpovědně, nespoléhat se jenom na stát, to si myslím, že je správná cesta. Našim voličům ale nic doporučovat nemusím. Vím totiž, že jsou to odpovědní a aktivní lidé, kteří se spoléhají především na sebe a na budoucnost – na rozdíl od současné vlády – myslí.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Na důchod spořím sobě i manželce. Samozřejmě bych to doporučil každému, jsem si ale dobře vědom, že řada lidí má každý měsíc tak napjatý rozpočet, že je to pro ně velmi obtížné. To chceme i díky podpoře ekonomického růstu změnit. Spolu se seniory jsme připravili kvalitní program pro starší generace, který zajistí férovou reformu důchodů a všem důstojné stáří. Zřídíme mimo jiné nízkonákladový státní nebo veřejnoprávní fond pro spoření, podpoříme seniory, kteří si přejí dál pracovat, stejně tak zajistíme, aby rodiče nebyli ve výplatách důchodu znevýhodněni za období péče o děti. Podporujeme i dřívější odchod do penze pro náročné profese.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Robert Šlachta, předseda hnutí Přísaha

Jsem poměrně skromný člověk, bydlím ve vlastním domku na Moravě, víc než jeden řízek k obědu nesním a víc než jedny boty si na nohy naráz neobuju. Jsem zvyklý hospodařit poměrně s málem, takže se nebojím o to, že bych nevystačil. Byl bych ale moc rád, aby všichni v této zemi měli spokojené stáří. Nutností je důchodová reforma, kterou už nám politici slibují řadu let a nic. Přísaha je rozhodně proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Chceme srovnat rozdíly ve výši důchodů mužů a žen. Chceme také zajištění důstojného důchodu všem, kteří celý život tvrdě pracovali, ale vydělávali méně.

Zuzana Majerová Zahradníková, předsedkyně Trikolóry

Odpověď na tuto otázku nezní buď – anebo, nýbrž že obojí je nutné a potřebné. Lidé si po své celoživotní práci a svém celoživotním přispívání na důchody svých rodičů a prarodičů zaslouží, aby se stát, respektive další generace postarala ve stáří zase o ně. Ale při vědomí demografického vývoje, tedy jak populace stárne a lidé se dožívají čím dál vyššího věku, je jasné, že tohle zabezpečení na stáří kdovíjaký luxus nezajistí. Proto je třeba starat se také sám. Nejsem v tomto smyslu žádnou výjimkou.

Reklama

Doporučované