Hlavní obsah

Jak také číst rozhodnutí Zemana? Babiš už se nemůže vymlouvat na manželku

Nejvyšší státní zástupce rozhodl šalamounsky. Zatímco Babišovy příbuzné zbavil stíhání, z premiéra udělal znovu obviněného.

Reklama

Babišova rodina je volná, zatímco stíhání premiéra pokračuje. Avizovaná abolice hlavy státu podle všeho definitivně padla.

Článek

Rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který z Andreje Babiše znovu udělal obviněného v kauze Čapí hnízdo, nemá jen tento přímý důsledek.

Premiér sice v prvních reakcích ocenil, že trestní stíhání už nedopadne na další členy jeho rodiny. Současně s tím však přišel také o argument, kterým mohl zdůvodnit přijetí „nechtěné“ prezidentské milosti.

Andrej Babiš nejprve zopakoval, že by tzv. abolici od hlavy státu odmítl. A po několika hodinách oznámil, že s prezidentem telefonicky hovořil a že Miloš Zeman abolici vůbec nenavrhne.

Omilostnění ze strany Hradu by jistě vyvolalo kritiku za politický zásah do trestního řízení. Už dříve by se její přijetí Babišovi těžko zdůvodňovalo. Pokud by však obžaloba a soud dál hrozily i jeho manželce Monice, starší dceři a švagrovi, mohl by se na to vymluvit a prezidentovo omilostnění jako premiér podepsat, i když by formálně porušil vlastní slovo.

Nyní se už Babiš na obviněnou manželku odvolávat nemůže a po definitivním odmítnutí abolice ho čeká další vyšetřování – s rizikem, že proti němu najdou nové důkazy a on nakonec přeci jen skončí před soudem.

Tato hrozba stoupla právě po zákroku nejvyššího žalobce, který konstatoval, že v případě Babiše a manažerky Agrofertu Jany Mayerové bylo zrušení stíhání nezákonné a předčasné. Svému podřízenému Jaroslavu Šarochovi (který na konci srpna stíhání zastavil) a také detektivovi Pavlovi Nevtípilovi (který podezření z dotačního podvodu tři a půl roku vyšetřoval), uštědřil Pavel Zeman dva pomyslné pohlavky.

Jednak podle něj „nerespektovali zákonný požadavek na objasnění skutkového stavu v rozsahu nezbytném pro rozhodnutí“, což znamená, že nebyli důslední a pečliví při shánění a ověřování důkazů nebo výpovědí tak, aby při posuzování viny obviněných neměli pochybnosti. Navíc bylo Šarochovo rozhodnutí o zastavení stíhaní podle Zemana „částečně založené na nesprávném právním vyhodnocení”. S ohledem na příslušný odstavec trestního řádu tedy pečlivě neuvážili „všechny okolnosti případu jednotlivě i v jejich souhrnu”.

Dvojice Šaroch a Nevtípil nyní musí provést kroky, které jim Pavel Zeman nařídil.

Podle zákona se nejvyššímu státnímu zástupci nemohou vzepřít. Šéf žalobců sice mluvil jen v obecné rovině, je ale zřejmé, že policie a městský státní zástupce musí sehnat další důkazy, případně přehodnotit už získané, nebo si například povolat další lidi k výslechu.

Pro žalobce Šarocha, kterému bylo už dříve vytýkáno, že se zrušením stíhání příliš snadno zbavil politicky ožehavé kauzy, to mimo jiné znamená, že si nemůže obrazně „umýt ruce”.

To by mohl udělat, pokud by Pavel Zeman prohlásil zastavení trestního stíhání za nezákonné bez konkrétních pokynů a případ by automaticky směřoval k soudu. Kdyby pak Šaroch s obžalobou neuspěl, mohl by se vymluvit, že sám chtěl stíhání zastavit a musel se řídit příkazem shora. Takto se ale musí sám znovu snažit a bude za svůj postup zodpovědný.

Jak dlouho obnovené vyšetřování Andreje Babiše a Jany Mayerové potrvá, nelze předvídat.

Podle Pavla Zemana by „nemuselo trvat dlouho”. Je však zřejmé, že pro premiéra představuje další vážnou přítěž vedle auditorské zprávy z Bruselu o jeho střetu zájmů. Už kusé zprávy z jejího utajovaného obsahu vedly k tomu, že znovu nabyly na síle výzvy, aby Babiš odešel z vlády. Krátce po tiskové konferenci Pavla Zemana v tomto duchu vystoupili šéfové většiny opozičních parlamentních stran.

Pro Babiše, který si odchod z premiérské funkce nijak nepřipouští, bude rozhodující podpora koaličních sociálních demokratů a komunistů, kteří vládě zajišťují většinu ve Sněmovně. Šéf ČSSD Jan Hamáček řekl, že nevidí důvod k odchodu své strany z vlády. Také komunisté zatím Babiše vždycky podrželi.

Reklama

Doporučované