Hlavní obsah

Jak vypadal rok 2020 z pohledu sportu aneb Horor s názvem covid

Foto: Profimedia.cz

Jak pandemie koronaviru ovlivnila v letošním roce sport?

Reklama

Rok 2020 se nesl ve znamení pandemie koronaviru. Ta ovlivnila všechno kolem nás - světový průmysl, dopravu, turismus. Jednu z nejsilnějších spouští zanechala ve sportu. Jaké velké akce byly kvůli covidu zrušeny či přesunuty?

Článek

Epidemie koronaviru výrazně ovlivňuje sportovní svět ještě dodnes a předpokládá se, že nějakou dobu ho omezovat bude dál. Organizátoři sportovních akcí si v letošním roce připsali kvůli pandemii výrazné finanční ztráty. Kvůli celosvětovým omezením se totiž rušila jedna akce za druhou. Covidu se nevyhnuly ani ty největší sportovní události roku.

Tou největší přitom měly být letní olympijské hry v japonském Tokiu. Celosvětový sportovní svátek se měl původně konat od 24. července do 9. srpna. Epidemie se v čínském městě Wu-chan začala šířit na začátku ledna. V té době organizátoři ještě netušili, že koronavirus může přípravu olympijských her výrazně ovlivnit a jakékoliv ohrožení původního termínu razantně odmítali.

První impuls odložit či dokonce úplně zrušit letní olympijské hry v roce 2020 ale přišel o dva měsíce později, a to od jednotlivých olympijských výborů. Jako první se ozvala Kanada, která ve veřejném prohlášení uvedla, že své sportovce do Japonska v létě kvůli obavě z onemocnění nepošle. „Víme, jaké problémy odložení her přinese, zdraví našich sportovců a všech lidí na světě je ale přednější,“ uvedl 23. března kanadský olympijský výbor.

Vzhledem ke stále se zhoršující, v té době už pandemické situaci, zemi s javorovým listem na vlajce postupně podpořily i olympijské výbory z jiných částí světa. Po Kanadě Mezinárodní olympijský výbor k odložení her vyzvala i Austrálie a myšlenku přesunutí olympiády na rok 2021 hlasitě podpořilo například Slovinsko.

Český olympijský výbor byl s podobným prohlášením zprvu opatrný. „Čekáme, jak se situace bude vyvíjet, protože se všechno mění každý den. Jsme flexibilní a připraveni na každou variantu,“ reagoval v březnu na dotaz Seznam Zpráv předseda ČOV Jiří Kejval.

Organizátoři ale nakonec podlehli velkému tlaku ze strany sportovní veřejnosti a i samotných sportovních výborů. Proti pořádání olympiády v době pandemie totiž byla i většina z nich. Mezinárodní olympijský výbor se na odložení her dohodl jen jeden den po výzvě kanadských a australských olympioniků. Na odložení her na léto 2021 se domluvil i s japonským premiérem Šinzó Abem. Olympijské hry se tak v plánovaném termínu neuskutečnily poprvé od druhé světové války.

Japonští organizátoři tak v té době de facto následovali pořadatele dalších velkých sportovních událostí, kteří rušili či překládali akce po celém světě. Jen týden před definitivním přeložením olympijských her bylo odloženo třeba i mistrovství Evropy ve fotbale.

Přesun finálového turnaje se přitom dal předpokládat. Organizačně totiž bylo uspořádání mistrovství Evropy velice náročné. Turnaj se totiž měl odehrávat po celé Evropě a týmy měly svá utkání hrát hned v několika různých zemích. Nejen, že izolační bubliny, které ve sportovním světě známe dnes, v té době ještě vlastně neexistovaly, ale i kdyby ano, bylo by jejich udržení, vzhledem k neustálým přesunům jednotlivých celků, výrazně složitější.

Evropská fotbalová unie UEFA tak i za cenu velké finanční ztráty, která se odhaduje na osm miliard korun, turnaj o rok odložila. EURO by se mělo uskutečnit od 11. června do 11. července 2021, a to na stejných místech, kde mělo probíhat v letošním roce. UEFA přesunutím mistrovství Evropy zároveň dala šanci členským zemím, aby dohrály své domácí soutěže.

Vesměs všechny ligy na světě se totiž v čase nejvážnějšího průběhu první vlny světové pandemie přerušily. Od března se tak liga zastavila i v Itálii, Španělsku, Německu, Francii a Anglii. Stejně tak došlo k přerušení domácí Fortuna:Ligy.

UEFA nakonec musela odložit i dohrávání vyřazovací části Ligy mistrů a Evropské ligy. Vedení evropského fotbalu přesunulo závěrečné fáze obou soutěží na léto a kvůli pandemii změnilo i formát soutěže.

Vzhledem k přesunutí Ligy mistrů a Evropské ligy na prázdniny UEFA zároveň stanovila členským zemím termín, do kdy musí být jednotlivé soutěže po jejich návratu dohrány. Určené datum se netýkalo například francouzské Ligue 1, jejíž vedení se rozhodlo soutěž nedohrávat a mistrem bylo korunováno předčasně pařížské PSG.

Liga se nakonec kvůli pandemii koronaviru nedohrála ani v Česku. Dokončit se ale nezvládla jen skupina o udržení. Stalo se tak kvůli nákaze jednoho jediného hráče SFC Opava, jejíž celý tým následně skončil v karanténě a nestihl by zbývající utkání odehrát. Kvůli nařízené izolaci se tak paradoxně opavský tým definitivně vyhnul sestupu, jelikož bylo předem stanoveno, že v případě nedohrání soutěže nikdo do druhé ligy nezamíří.

Fortuna:Ligu naopak pro letošní ročník doplnily z Fortuna národní ligy Pardubice a Zbrojovka Brno. Probíhající sezona se tak hraje za účasti 18 týmů a ve starém formátu bez závěrečného rozdělení do skupin. Z nejvyšší soutěže sestoupí hned tři týmy, opačným směrem z druhé ligy poputuje jeden tým.

Na rozdíl od české Fortuna:Ligy se zvládly dohrát Liga mistrů a Evropská liga. Závěrečný turnaj milionářské soutěže ovládl na konci srpna v portugalském Lisabonu Bayern. Zisk trofeje za vítězství v Evropské lize slavila na závěrečném turnaji v německém Kolíně nad Rýnem španělská Sevilla s českým brankářem Tomášem Vaclíkem.

Zatímco fotbal se, až na výjimky, vrátit zvládl, hokej zvolil jiné řešení. V Česku se sezona nejdříve přerušila, poté se dokonce ukončila úplně. Český svaz ledního hokeje ukončil domácí soutěž po odehrání základní části. Mistr korunován nebyl, do druhé ligy ale sestoupilo Jágrovo Kladno, které skončilo na posledním místě tabulky.

Otazník dlouho visel i nad mistrovstvím světa. Světový šampionát se měl v letošním roce pořádat ve Švýcarsku od 8. května do 24. května. Vedení Mezinárodní hokejové federace IIHF ale turnaj po dlouhé debatě zrušilo. Nedošlo tak ani k přesunutí šampionátu.

Pořadatelé momentálně řeší problém i s MS v roce 2021. To se mělo uspořádat v Bělorusku, vzhledem k politickým problémům v zemi to ale nejspíše nebude možné. Náhradním pořadatelem mělo být Rusko, tomu byl ale před pár dny udělen Sportovním arbitrážním soudem trest zákazu účasti na velkých sportovních akcích kvůli dopingu. Rozhodnutí se tak dotýká i hokejistů, kteří nemohou nastoupit pod ruskou národní vlajkou. Není tak jistá ani budoucnost příštího světového šampionátu v hokeji.

Nejistota dlouho panovala i okolo nejlepší ligové soutěže světa. Vedení kanadsko-americké NHL totiž v březnu rovněž přerušilo sezonu. Hráči se vrátili zpět do svých domovů po celém světě. Dlouho to vypadalo, že sezona zůstane nedokončená, nakonec ale došlo k dohodě.

NHL se dohrávala v unikátní izolační bublině v Kanadě. Týmy, které si zajistily účast v play-off, se sjely do Toronta a Edmontonu, kde se soutěž od srpna dohrávala. Vítěze Stanleyova poháru hokejová veřejnost poznala na konci září, kdy trofej pro šampiona play-off zvedli nad hlavu podruhé v historii organizace hokejisté Tampy Bay.

Pandemie se silně dotkla i tenisu. První turnaje se zrušily na začátku března. Nejdříve organizátoři odvolali letošní ročník prestižního Indian Wells, později byl zrušen i vrchol tenisové sezony - Wimbledon. All England Club náklady na zrušení turnaje pokryl z výhodně uzavřené pojistné smlouvy. Od pojišťovny měl dle dostupných informací vyinkasovat údajně až 100 milionů liber, v přepočtu tedy více než 2,8 miliardy korun. Ostatní grandslamy se nakonec uskutečnily. Australian Open pandemie v lednu ještě neovlivnila, jubilejní 140. ročník US Open se uskutečnil v září, na kdy bylo přesunuto i French Open.

Pandemií byla ovlivněna řada dalších významných sportovních akcí. Odloženo bylo o dva měsíce cyklistické Tour de France, kalendář závodů kompletně přestavělo vedení Formule 1, zrušeno bylo několik turnajů smíšeného bojového umění MMA a hned dvakrát bylo přesunuto i mistrovství Evropy v judu, které se konalo v Praze. Původně se mělo konat v květnu, následně v červnu a nakonec se judistická špička Evropy do Prahy sjela až v listopadu.

Reklama

Doporučované