Hlavní obsah

Slavný „revoluční” snímek není z listopadu 1989. Slavík vystavuje přelomové fotografie posledního čtvrtstoletí

Kolekci fotografií Tváře Česka si můžete prohlédnout během července na Staroměstské radnici.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Během revoluce zažil ostrý kontrast. Fotil demonstrace a o tři měsíce později Václava Havla v americkém Kongresu. Herbert Slavík zahájil výstavu k 25 letům České republiky.

Článek

Tváře Česka - tak se jmenuje výstava Herberta Slavíka, která se v pondělí otvírá pro veřejnost na Staroměstské radnici v centru Prahy. Umělec pro ni vybral sto fotografií, které jsou spojené s novodobou historií České republiky.

Fotografie se zaměřují jak na reportážní momenty překotných okamžiků během sametové revoluce a následného rozdělení Československa, tak i na portréty významných osobností polistopadových osobností od herců a umělců až po sportovce.

Herbert Slavík pro Seznam.cz popsal okolnosti ikonické fotografie Václava Havla, který jde po pláži směrem k moři a zanechává za sebou stopy v písku.

„Byla to plánovaná vyjížďka při návštěvě Portugalska, kdy měl Václav Havel, tuším, půl dne volnějšího času,“ vzpomíná fotograf. Cestou nechal tehdejší prezident zastavit u pláže s tím, že se půjde projít.

„Cestou k moři nepočítal, že přijde jedna z těch delších, takzvaných devátých vln, takže tam zůstal po kolena v Atlantiku. Ale bral to s humorem a ještě v letadle cestou večer se tomu smál,“ dodává Slavík.

Podívejte se na video nahoře, kde autor výstavy popisuje okolnosti dalších fotografií.

Výstava je otevřená od 1. července oficiálně do 30. července.

Reklama

Doporučované