Hlavní obsah

Jak zvládnout statisíce lidí na Letné? Rada Václava Malého: Hlavně ustát pokušení začít jimi manipulovat

Dvě minuty z Výzvy s Václavem Malým. Jak vzpomíná na svůj žert z Letné 1989: „Podívej se, Gusto, jak je tady husto”?Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražský biskup Václav Malý zažil na vlastní kůži to, co nikdo jiný: V listopadu 1989 moderoval v Praze na Letné demonstrace, jichž se zúčastnilo na 800 tisíc lidí. Ve Výzvě Seznamu zavzpomínal, proč bylo těžké vtipkovat na účet tehdejšího prezidenta i vyzvat lidi k modlení otčenáše.

Článek

„Když vidíte před sebou množství lidí a rezonujete s nimi, je nebezpečí, že si s nimi začnete pohrávat. Pak se to může obrátit jiným směrem,“ říká bývalý signatář Charty 77, jedna z výrazných tváří listopadové revoluce a nyní pražský biskup Václav Malý.

Neprovokovat, uklidňovat

„Dával jsem si pozor, abych stál pevně na zemi a z mých úst aby vyšla slova, která neprovokují, která uklidní a ukazují nějakou perspektivu.“

Vzpomínky na Letnou z listopadu 1989, kde tehdy lidé žádali konec hlavní role KSČ ve státě a svobodné volby, ho vedou i ke srovnání s nadcházející nedělní demonstrací proti vládě Andreje Babiše svolanou na Letnou.

Na celou Výzvu s Václavem Malým se můžete podívat zde:

„Bylo by dobré, aby Babiš odstoupil,” říká Václav Malý.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Co by poradil organizátorům ze spolku Milion chvilek pro demokracii? „Střízlivost, kázeň ve slovech a opravdu promyšlené věty, kam lidi směrovat, aby to nebyla zaměřeno jen vůči jedné nebo dvěma osobnostem,“ říká Václav Malý.

Před téměř třiceti lety si na vlastní kůži vyzkoušel, jak ošidné bylo žertovat na účet tehdejšího komunistického prezidenta Gustáva Husáka. „Podívej se, Gusto, jak je tady husto,“ byla Malého věta, kterou mu následně vyčítala jako naprosto nevhodnou řada lidí.

Kritiku vtipu na Husáka nechápu

„Slízl jsem si to od svých souputníků z Občanského fóra i od studentů. Ti mi také dávali zahulit,“ říká dnes žertem Václav Malý. „Pro mě to byl ten lakmusový papírek, jak člověk musí sledovat hranu a jak se to lehce překlopí. Dodnes to ale nechápu. Nikoho jsem neurážel, tehdejší prezident Husák nebyl respektovaný člověk. Byl zodpovědný za období normalizace a lidé se najednou obrátili a měli pocit, že jsem řekl něco nepatřičného.“

Podobné ohledy na dnešních demonstracích nejspíš nikdo neřeší. O Andreji Babišovi se tam běžně mluví jako o agentu Burešovi, na transparentech je často označován jako zloděj a podvodník. „Lidé si zvykli na svobodu a to se projevuje i v heslech,“ říká k té proměně Václav Malý. „Nebylo by ale dobré, kdyby to přeslo v urážky a hrubé zesměšňování.“

On sám protesty proti Babišovi podporuje a kdyby nejel do ciziny, byl by i tuto neděli na Letné. Ve Výzvě mluví o tom, co mu na Babišově vládě vadí, odpovídá na otázky, zda se to v listopadu 1989 nepřehnalo s odpouštěním „komunistickým viníkům“, a naznačuje cestu, kterou vidí ke spojení dnes rozdělené společnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované