Hlavní obsah

Jako návrat v čase. NASA otevřela řídící centrum, vedlo posádku Apolla 11 na Měsíc

NASA zrestaurovala a zpřístupnila veřejnosti řídící centrum Mission Control Center.Video: Lukáš Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku po padesáti letech od přistání prvního člověka na Měsíci otevřel veřejnosti řídící centrum, odkud se koordinovala celá mise Apolla 11.

Článek

Mission Control Center, odkud odborníci NASA napjatě sledovali cestu posádky Apolla 11 ze Země na povrch Měsíce v rámci mimořádného projektu, získalo svou původní podobu.

Místnost najdete ve třetím poschodí budovy 30 Johnsonova vesmírného centra. Před půlstoletím se v ní ozval hlasitý aplaus poté, co Neil Armstrong jako první člověk v historii stanul na Měsíci.

Jako řídící centrum vesmírných misí sloužila ještě řadu let poté – až do roku 1992. O sedm let dříve byly prostory prohlášeny národní kulturní památkou.

Letos se NASA rozhodla, že památku zrestauruje a otevře veřejnosti.

Slavnostního představení se zúčastnil i bývalý letový kontrolor NASA Gene Kratz, který byl před 50 lety na místě.

„Slyšel jsem slova: ‚Houstone, tady základna klidu. Orel přistál.' A tato místnost v tu chvíli byla, dalo by se říci, až divná, protože všichni hned začali oslavovat, jásat a dupat, ale zároveň jsme museli pokračovat v kontrole vidění a sledovat, co se stalo s lodí,“ popsal Kratz své vzpomínky na památný 20. červenec 1969.

Od tohoto víkendu návštěvníci mohou vidět ikonické konzole, místnost, odkud misi sledovali příbuzní trojice astronautů, místnost sloužící k simulační kontrole a například i takzvanou netopýří jeskyni za obrazovkami, na kterých se promítala data a video.

Během let došlo k několika pokusům o částečnou obnovu místnosti. Celková restaurace však byla dokončena až letos, plánovala se pět let a stála pět milionů dolarů.

Celé jméno řídícího střediska zní od loňského roku ve skutečnosti Christopher C. Kraft, Jr. Mission Control Center. V roce 2018 bylo přejmenováno na počest amerického inženýra Christophera C. Krafta, který se zasloužil o průkopnické objevy v oblasti vesmírných letů a jejich kontrolních konceptů.

Reklama

Související témata:

Doporučované