Hlavní obsah

Jako první Čech fotil americké fotbalisty: Atmosféra vás ohromí, někdy je to ale dost nebezpečné

Český fotograf Kamil Herák fotí americké fotbalisty, jako první se znovu chystá na NFL.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotograf Kamil Herák získal v roce 2016 možnost jako první Čech nafotit zápas Národní ligy amerického fotbalu. NFL už fotil třikrát, v září se chystá na další dva zápasy.

Článek

Sezona zámořské NFL se rozběhla čtvrtečním utkáním Philadelphie Eagles a Atlanty Falcons. Každá neděle až do té první únorové tak bude v domácnostech fanoušků patřit americkému fotbalu. A těší se i fotograf Kamil Herák. Ještě během září odlétá do zámoří, kde by měl fotit dva zápasy NFL.

Kromě focení ragbistů New Zealand Ambassadors má za sebou i fotografování české nejvyšší soutěže amerického fotbalu. A právě přes Českou asociaci amerického fotbalu získal před lety svou první akreditaci na zápas NFL.

„Do Spojených států létám často, tak mě napadlo to spojit s NFL a zkusit získat akreditaci. Na první pohled naprosto nereálná záležitost, ale za pomoci ČAAF to nakonec vyšlo. Minnesota nejdřív napsala ‚možná’, pár dnů před zápasem ale nakonec přišla pozitivní odpověď a já jsem se stal prvním fotografem z Česka, který kdy fotil NFL,” říká Kamil Herák.

Foto: Kamil Herák

Po zápasu Minnesoty se dostal také na zápas Oaklandu Raiders s Los Angeles Chargers a na Pittsburgh Steelers proti Cincinnati Bengals.

„Ta atmosféra je samozřejmě naprosto fantastická. Ohromí vás hluk a třeba také to, kolik lidí se kolem hrací plochy pohybuje. Na stadionu v Minnesotě bylo třeba pětašedesát tisíc diváků. A ty zážitky odtamtud mám obrovské,” říká Herák.

Jeho největším klenotem z cest na NFL je fotografie wide receivera Dallasu Cowboys Deze Bryanta. „Po každém touchdownu Dez dělá své typické gesto, které trvá zlomek vteřiny. Já jsem trochu vyčetl tu hru a tak nějak jsem tušil, že zrovna tahle akce by mohla končit touchdownem na něj. Takže jsem si ho našel. No a ta fotka nakonec vypadá, jako kdyby mi zapózoval,” říká s úsměvem.

Další historka už ale tak úsměvná nebyla. „Byla to poslední akce v poločase, míč byl na druhé straně hřiště, tak jsem si, což já obvykle nedělám, sedl do trávy. Pak rozehrávač Pittsburghu Ben Roethliesberger hodil dlouhou přihrávku přímo na mě. V tu chvíli jsem si myslel, že je po mně,” popisuje Herák celou akci.

Během své kariéry navštívil Kamil Herák přes padesát zápasů hlavních amerických sportovních soutěží. Na svém kontě má tři zápasy v NFL a chystá se na další dva. „Akreditaci ještě nemám, ale snad to vyjde,” uvádí fanoušek New Orleans Saints. „O akreditaci jsem napsal zatím celkem čtyřikrát a třikrát to vyšlo, nevyšli právě bohužel jen ti Saints. Takže to příště zkusím lišácky a dostanu se na jejich venkovní utkání,” usmívá se.

Zápasy na focení si vybírá sám. „Většinou se snažím, aby to byly co nejatraktivnější zápasy pro českého diváka. Minnesota měla tehdy zbrusu nový stadion, navíc hrála s Dallasem, což je asi nejslavnější klub NFL, takže tam nebylo o čem mluvit. Pittsburgh je také hodně oblíbený a Oakland, ten má zas nejšílenější fanoušky v lize.”

A o jeho fotky je zájem. Vedle ČAAF je využívají i česká sportovní média. Fotka z Pittsburghu pak navíc v únoru visela na Staroměstské radnici v obnovené soutěži Sportovní fotografie roku.

Reklama

Doporučované