Hlavní obsah

Jako první zvolen komunista, navrhla ho Válková. Je to zárodek koalice ANO s KSČM, říká Gazdík

Duel: Petr Gazdík proti Heleně Válkové.

 

Reklama

Vedení Poslanecké sněmovny dostává jasnější obrysy. Dolní komoru s největší pravděpodobností povede Radek Vondráček z hnutí ANO. Podporu mu před odpolední volbou kromě spolustraníků slibují i komunisté, Piráti a SPD. Demokratický blok lístky během volby neodevzdá.

Článek

Poslanci si zatím během středy ustanovili mandátový a imunitní výbor, tedy ten, který má významnou pravomoc doporučit celé Sněmovně, jak se postaví k vydání jednotlivých poslanců do rukou policie.

Prvním zvoleným funkcionářem v nové Sněmovně je Stanislav Grospič z KSČM. Ve volbě porazil předsedu STAN Petra Gazdíka.

Co dnešní rozložení sil vypovídá o dalším vývoji? Do Duelu Seznamu jsme pozvali bývalou ministryni spravedlnosti a poslankyni hnutí ANO Helenu Válkovou a předsedu Starostů a nezávislých Petra Gazdíka.

„Jasně se ukazuje, že tady vzniká koalice nebo spojenectví ANO s KSČM a SPD,“ řekl Petr Gazdík ve studiu Seznam Zprávy o přestávce jednání Sněmovny. „Nesouhlasím, naše programy jsou rozdílné, žádnou koalici s komunisty nebo s SPD nestavíme,“ oponovala Helena Válková (ANO).

Válková přiznala, že komunistu Grospiče sama navrhla do čela výboru. „Znám ho jako pracovitého odborníka, v něm vidím jistou právní garanci, nikdy jsem u něj nezaznamenala projevy politické nesnášenlivosti,“ doplnila Válková.

Reklama

Související témata:

Doporučované