Hlavní obsah

Ruský premiér se distancoval od článku, který obhajuje okupaci Československa z roku 1968. Nyní už na webu není

Ruský premiér Dmitrij Medveděv se distancoval od článku publikovaného na webu armádního televizního kanálu Zvezda, podle něhož Československo mělo být vděčné za sovětskou intervenci v roce 1968. Zeman článek označil jako čin „novinářského šílence s vylízaným mozkem”.

Reklama

Článek

Předseda vlády Ruské federace Dmitrij Medveděv se oficiálně vyjádřil k článku na armádním webu, který kvůli zpochybnění srpnové okupace v roce 1968 pohoršil prezidenta Miloše Zemana. Medveděv uvedl, že je článek pouze soukromým názorem autora a nevyjadřuje stanovisko vlády. Nyní se zdá, že ho autoři z webu odstranili.

Zaorálek se vyjadřuje ke kauze ruského článku.Video: Soňa Barabášová

Svou momentální návštěvu Ruska Zeman předčasně neukončí. Oznámil to v projevu na zahájení česko-ruského podnikatelského fóra v Moskvě.

Večerní zprávy z pondělka o zpochybnění okupace 1968 v ruské televizi:

Večerní zprávy z pondělka o zpochybnění okupace 1968 v ruské televizi.

Článek ruského publicisty je podle Zemana urážkou českého národa. Prezidenta pohoršilo, že text vyšel v době jeho pobytu v Rusku.

Zároveň s tím dnes bývalí čeští diplomaté, lidé z nevládního sektoru a odborníci na východní Evropu v otevřeném dopise vyzvali ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, aby pozastavil česko-ruské diskuzní fórum, jehož zahájení během své návštěvy Ruska oznámil spolu s Vladimirem Putinem právě prezident Miloš Zeman.

Podle signatářů dopisu iniciativa vážně poškozuje zájmy České republiky a bude sloužit jen jako nástroj propagandy. Ministr zahraničí Zaorálek požadavek na pozastavení fóra odmítl.

Reklama

Související témata:

Doporučované