Hlavní obsah

Jako roušky před rokem. Z injekčních stříkaček je nedostatkové zboží

Foto: oasisamuel, Shutterstock.com

Na rozdělení ampule s vakcínou na šest dávek je potřeba i vhodná injekční stříkačka. Z té se stává horké zboží. Ilustrační snímek.

Reklama

Na trzích začíná být obtížné získat speciální injekční stříkačky. Mají totiž významný vliv na to, jestli se skutečně podaří jednu ampulku s vakcínou proti covidu-19 rozdělit na šest očkovacích dávek.

Článek

Zatímco začátkem minulého roku svět nakupoval ve velkém jednorázové roušky a respirátory, nyní začínají být velmi nedostatkovým zbožím injekční stříkačky určené k přesnému podávání malých objemů – takzvané „inzulínky“ a „tuberkulínky“.

Aktuálně jsou mimořádně cenné z toho důvodu, že zdravotníkům umožňují precizněji rozdělit jednu ampuli s očkovací látkou proti covidu-19 na šest dávek namísto původně předpokládaných pěti.

„Umožňují lépe vytěžit lahvičku, že se lépe odebere šest dávek,“ vysvětluje Martin Janota, specialista pro styk s veřejností Oblastní nemocnice Příbram, který hlásí, že zatím mají všeho dostatek, ale získat do zásob právě tento specifický typ stříkaček je složité.

Že jde o horké zboží, potvrzuje i mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. „Snažíme se zásoby doplňovat, ale je to vzhledem k situaci na trhu velmi obtížné,“ konstatuje a dodává, že pokud by se vyčerpaly zásoby a další stříkačky tohoto typu by nebyly dostupné, mohou ještě přejít na jiný typ. Ovšem v takovém případě se nemusí podařit z ampulek s vakcínou získat šest dávek.

Velmi podobně mluví i Pavel Švagr ze Správy státních hmotných rezerv, kde dostali v prosinci za úkol zdravotnický materiál k očkování nakoupit.

„Pokud celý svět jde do vakcinace, tak spotřeba dramaticky vzrůstá. Když jsme poptávali tyto výrobky do správy hmotných rezerv, tak nám výrobci a dodavatelé sdělovali, že situace na trhu je velmi napjatá,“ popsal šéf Správy státních hmotných rezerv pro rádio Expres FM.

Zásoby a železné zásoby

Oslovené nemocnice, které podle vládního očkovacího plánu mají sloužit jako distribuční očkovací místa, zatím nedostatek stříkaček ani dalšího zdravotnického materiálu nehlásí – mají zásoby většinou v řádu měsíců.

Thomayerova nemocnice například má podle mluvčího Petra Suleka zásoby minimálně na dva měsíce. Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který sdružuje čtyři nemocnice od té v Náchodě až po Trutnovskou, chce držet na centrálních skladech zásobu materiálu na tři až čtyři měsíce. A mluvčí Fakultní nemocnice v Brně Veronika Plachá tvrdí, že mají dostatek materiálu pro sebe a své pacienty. „Nejsme ale schopni zásobovat nemocnice, kterým distribuujeme vakcíny,“ dodává mluvčí FN Brno.

Očkovací strategie zároveň ovšem počítá s tím, že starost o zdravotnický materiál, jako jsou jehly nebo stříkačky, jde za jednotlivými nemocnicemi, které mají sehrát úlohu očkovacích míst.

„V případě jeho nedostatku disponuje zásobami Správa státních hmotných rezerv,“ stojí dále ve vládním dokumentu s tím, že o vydání materiálu rozhoduje Ministerstvo zdravotnictví.

Předseda Správy státních hmotných rezerv pro rádio Expres FM ovšem jasně naznačoval, že se nechystá zhruba šest milionů jehel a stříkaček rozdávat na požádání. „Jsme poslední železnou zásobou v situaci, kdy běžné možnosti na trhu z hlediska zásobování selžou,“ řekl Pavel Švagr.

A podobně reaguje i mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. „Spotřební materiál určený k provedení očkování si nakupují standardně poskytovatelé, kteří provádějí očkování, a to z běžné distribuce. Stát připravuje rezervy pro případ, že by byl na trhu akutní nedostatek materiálu, který by bránil provádění očkování,“ popsala pro Seznam Zprávy Peterová.

Podle mluvčí Ministerstva zdravotnictví zároveň probíhá nákup materiálu na úrovni Evropské unie. Česko v rámci jednoho tendru objednalo dva miliony jehel a stříkaček od vítězné čínské společnosti a dalších 12 milionů jehel se podle Peterové objednává v těchto dnech od bulharského výrobce.

Reklama

Doporučované