Hlavní obsah

Jako rytíři Jedi. Duel se světelným mečem je oficiálně součástí šermu

Světelný meč je oficiální zbraní šermířů ve Francii.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Francouzská šermířská federace tento týden oficiálně uznala duel se světelnými meči za sportovní disciplínu. Legendární zbraň z filmové série Star Wars se tak dostala na úroveň těch tradičních, používaných i na olympijských hrách.

Článek

Fleret, kord, šavle a světelný meč. Příznivci vesmírné ságy Star Wars si ve Francii mohou do jisté míry splnit svůj dětský sen a vžít se do role rytíře Jedi.

Jedním z nich je například devětačtyřicetiletý četník Philippe Bondi, který světu George Lucase propadl v sedmi letech, po premiéře prvního filmu ságy v roce 1977. „Okamžitě jsem si to musel vyzkoušet,“ řekl agentuře AP. Šermu v jeho tradiční podobě se podle svých slov věnuje už dvacet let. Přechod ke světelnému meči ho po zakoupení kompletního vybavení přišel na 350 eur, tedy asi na devět tisíc korun.

Duel se světelnými meči pod hlavičkou federace do značné míry kopíruje tradiční způsoby boje. Různým částem těl jsou přisouzena různá bodová ohodnocení. Pět bodů za zásah do hlavy a tři do nohou. První soupeř, který nasbírá 15 bodů, vítězí.

Na francouzských kolbištích jsou k vidění různě věrné repliky mečů. Od těch jednoduchých s jedním vypínačem na rozsvícení meče až po ty propracovanější, které při úderech napodobují zvuky věrně známé z filmů.

Reklama

Související témata:

Doporučované