Hlavní obsah

Jaký je správný vývoj miminka? Odpovídá fyzioterapeut

Psychomotorický vývoj miminka. Kdy mají rodiče zpozornět?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

První rok života dítěte je dobou obrovského rozvoje jeho dovedností. Kdy se otočí na bříško, kdy začne lézt, kdy se posadí a kdy začne chodit? Jak poznat, že vývoj miminka jde správným směrem? Kdy už mají rodiče zpozornět?

Článek

„Z pohledu držení páteře je první milník ve vývoji miminka třetí měsíc jeho života, kdy začíná takzvaně pást koníčky. Tady už vidíme napřímení krku a hrudní páteře, vidíme hezkou oporu o lokty a vidíme i aktivní bříško, kdy se svaly začínají zapojovat tak, jak bychom chtěli,“ říká fyzioterapeut Petr Zahradník. Pokud se miminku nedaří držet správná poloha a na bříšku není spokojené, potom fyzioterapeut doporučuje konzultaci u lékaře. Ale není potřeba se lekat a panikařit. Dejte svému dítěti čas. Některé dítko zvládá pokroky dříve, jiné o dva týdny později.

Na vývoj dítěte neexistuje univerzální kuchařka a těžko vše zobecňovat. Vždy je dobré řídit se pocity. „Jako rodiče nejvíc pomůžeme naší péčí a tím, že budeme miminko vnímat. To není o tom, že ho chceme odložit, že ho necháme vyplakat. Musíme mu dát pocit bezpečí a důvěry. Tato miminka pak lépe prospívají. Pokud se vám něco nezdá, je lepší jít k fyzioterapeutovi raději co nejdříve,“ radí Petr Zahradník.

Jak můžeme své miminko nenásilně motivovat a jak velkou roli hraje v celém vývoji energie rodičů? To se dozvíte v rozhovoru nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované