Hlavní obsah

Janáčkovu filharmonii Ostrava povede šéfdirigent Sinajskij

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Janáčkovu filharmonii Ostrava povede nový šéfdirigent Vasilij Sinajskij. Bývalý šéfdirigent a hudební ředitel Velkého divadla v Moskvě vystřídal německého dirigenta Heiko Mathiase Förstera, kterému loni skončila smlouva.

Článek

Třiasedmdesátiletý Sinajskij je rodák z ruského města Inta. „Nabídku jsem přijal s potěšením, neboť jsem doposud při práci s ostravským orchestrem zažil jen ty nejpozitivnější okamžiky,“ řekl dirigent. Poprvé s orchestrem vstoupil v prosinci 2018 a poté znovu na zahajovacím koncertě právě končící sezony. „Proto se velmi těším na posílení své vazby s filharmonií, publikem i městem Ostravou,“ doplnil.

Sinajskij byl mezi lety 2010 a 2013 šéfdirigentem a hudebním ředitelem Velkého divadla v Moskvě. V letech 1996 až 2012 zastával pozici hlavního hostujícího dirigenta v BBC Philharmonic Orchestra, kde je dnes emeritním dirigentem, stejně jako v Symfonickém orchestru v Malmö. Řídil symfonické orchestry v Londýně, Vídni, Berlíně, Houstonu, Sao Paulu, Soulu či Petrohradu.

V první ostravské sezoně představí zdejšímu publiku své interpretace Stravinského Svěcení jara, Verdiho Requiem nebo Šostakovičovy Symfonie č. 10. Ujme se i Novoročního koncertu s valčíky a polkami Johanna Strausse mladšího.

Hlavním hostujícím dirigentem bude Petr Popelka. Od září bude zastávat i funkci šéfdirigenta u Norského rozhlasového orchestru. „Tato vycházející česká dirigentská hvězda pravidelně spolupracuje také s Dánským národním symfonickým orchestrem, s orchestrem Norské opery v Oslu, hostuje také v Maďarské státní opeře v Budapešti či drážďanské Semperoper,“ vyjmenovala mluvčí orchestru Jana Knižátková. S ostravskými filharmoniky podle ní nastuduje díla Rachmaninova, Beethovena či Sukovu symfonickou báseň Zrání, která se pro svoji technickou náročnost nehraje příliš často.

Rezidenčním sólistou se pro novou sezonu stane klavírista Lukáš Vondráček. Vítěz prestižní soutěže královny Alžběty v Bruselu se v této pozici představí třikrát. Poprvé na Zahajovacím koncertu 10. září 2020 v Domě kultury města Ostravy, kdy uvede Dvořákův Koncert pro klavír a orchestr. Program jeho dalších vystoupení zahrnuje mimo jiné Brahmsův Druhý klavírní koncert, který někteří současní odborníci považují za nejlepší koncert všech dob.

Vedení filharmonie věří, že se už v září podaří koncerty realizovat. „Chtěli bychom posluchače ujistit, že na ně v této nelehké době myslíme, a přejeme si, aby zůstali všichni zdraví. Přestože nevíme, kudy a jak se bude kultura v Česku s ohledem na pandemii koronaviru v dalších měsících ubírat, jedno víme jistě. Hudba, která spojuje a pomáhá, tu byla, je a bude i v těžkých dobách. Proto věříme, že se již brzy budeme opět setkávat na našich koncertech,“ řekl ředitel JFO Jan Žemla.

Reklama

Související témata:

Doporučované