Hlavní obsah

Japonsko chce kvůli Číně první letadlovou loď od konce války, může tím porušit vlastní ústavu

Japonsko chce nejméně jednu letadlovou loď.Video: Martin Zíta, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Japonsko se podle britského listu The Guardian chystá k začlenění první letadlové lodi do své flotily od konce druhé světové války. Ke kroku přistoupilo kvůli sílícím obavám z počínání Číny v Tichém oceánu. Vlastnictví letadlové lodi osazené americkými stíhacími letouny ale představuje potenciální porušení mírového charakteru ústavy asijské země.

Článek

Japonsko, které pronásledovala imperiální minulost, se po konci druhé světové války zavázalo k tomu, že jeho armáda bude sloužit výlučně k obraně země. Taková funkce ozbrojených sil je zanesena i v japonské ústavě, která se kvůli tomu často označuje jako mírová. Poprvé od největšího ozbrojeného konfliktu v historii lidstva se ale Tokio rozhodlo k nákupu vojenské techniky, která se s pacifistickým tónem ústavy zcela nepřekrývá.

Podle britského listu The Guardian Japonci plánují zakoupení nejméně jedné letadlové lodi, která by měla nést stíhací letouny. Letadla pak Tokio nakoupí ve Spojených státech. Pořízení dvaačtyřicet letounů společnosti Lockheed Martin typu F-35 už se Spojenými státy Japonci dohodli. Podle japonských médií se ale obě země dohodly na nákupu další stovky stíhacích letounů v hodnotě blížící se devíti miliardám dolarů – tedy 205 miliardám korun.

Japonská armáda také plánuje vylepšení vybavenosti svých dvou stávajících helikoptérových lodí Izumo. Podle britského deníku budou změny oficiálně ohlášeny příští měsíc.

Tokio se dosud podobným krokům vyhýbalo, zejména možnému pořízení si letadlových lodí. Podle armádních expertů může být takový krok ostatními státy interpretovaný jako skutek útočného charakteru, a šel by tak proti zmíněné mírové ústavě.

Japonsko se pro posílení armádní techniky podle The Guardian rozhodlo kvůli sílícím obavám z počínání Číny v Tichém oceánu. Japonská armáda v říjnovém vydání bílé knihy, která identifikuje bezpečnostní výzvy, upozornila na skutečnost, že Čína zakoupila a sama postavila několik nových letadlových lodí, které jí umožňují expanzi za vojenské podpory do vod poblíž japonských jihozápadních ostrovů. Právě do jejich blízkosti by měly být za účelem jejich obrany vyslány nově vybavené helikoptérové lodě.

Námořní napětí mezi oběma státy ilustruje například spor o neobydlené souostroví Senkaku, které spravuje Japonsko, ale nárokuje si jej Peking.

Reklama

Související témata:

Doporučované