Hlavní obsah

Japonsko hodlá veřejně pranýřovat občany, kteří nedodržují covidová opatření

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Zatímco se Japonsko snaží udržet pod kontrolou nejčerstvější nárůst případů covidu-19, vláda hodlá vyzkoušet novou taktiku. Veřejné zostuzení těch, kteří porušují proticovidová opatření.

Článek

Japonské ministerstvo zdravotnictví v pondělí zveřejnilo jména tří lidí, kteří po návratu ze zámoří porušili pravidla. V oficiálním prohlášení se uvádí, že tito tři lidé – dva japonští občané ve věku 20 let, kteří se vrátili z Jižní Koreje, a třetí, který se vrátil z Havaje – zjevně jednali tak, aby se vyhnuli kontaktu s úřady.

Všichni sice na letišti podstoupili test na přítomnost koronaviru s negativním výsledkem, následně ale neohlásili svůj zdravotní stav a nereagovali na aplikace monitorující polohu ani na videohovory zdravotnických orgánů, což japonská pravidla vyžadují. Japonská vláda už v květnu uvedla, že pravidla porušuje přibližně 100 osob denně. Už tehdy signalizovala, že brzy začne zveřejňovat jména osob, které pravidla porušily.

Oznámení vyvolalo mezi japonskými občany vlnu spekulací o tom, zdali japonská vláda nebude zveřejňováním podrobností o takových osobách příliš zasahovat do jejich soukromí.

Japonsko žádá všechny cestující ze zahraničí, včetně Japonců, aby se na dva týdny podrobili samoizolaci, během níž mají používat aplikaci pro sledování polohy v chytrém telefonu a podávat zprávy o svém zdravotním stavu.

Země vycházejícího slunce za úterý zaznamenala druhý nejvyšší denní počet nových případů covidu-19 vůbec, nově se nakazilo 12 017 lidí. O den předtím to bylo zhruba 8 300 případů, o víkendu počet nově nakažených překračoval 10 000. Samotné hlavní město Tokio, kde se konají olympijské hry, ohlásilo 3 709 případů, což je o něco méně než v předchozích dnech kromě včerejška.

Organizační výbor tokijských olympijských her ve středu potvrdil pět potvrzených případů covidu-19 u řeckého týmu uměleckého plavání. Celkový počet nakažených v olympijské vesnici tak přesáhl 300.

Hospitalizace jen pro těžce nemocné

V rámci zásadní změny politiky, jejímž cílem je snížit zátěž zdravotníků v první linii, se japonská administrativa rozhodla hospitalizovat pouze ty nakažené lidi, kteří mají těžký průběh, případně ty se zvýšeným rizikem závažného onemocnění. Ostatní by se měli izolovat a léčit doma.

Až dosud byli hospitalizováni i pacienti se středně závažnými příznaky, do karantény v hotelech nebo domovech Japonsko chtělo posílat pacienty s mírnými nebo žádnými příznaky.

Vzhledem k masivnímu nárůstu nových případů a omezené kapacitě státem placených ubytovacích zařízení se však vláda rozhodla upřednostnit hospitalizaci závažnějších případů či rizikovějších pacientů. Lehčí a asymptomatičtí pacienti budou v karanténě ve vládou poskytovaném ubytování umístěni pouze v případě, že budou obavy z nákazy doma.

Premiér Jošihide Suga v úterý uvedl, že podle nové politiky vláda zajistí, aby z lidí se středně těžkými příznaky byli hospitalizováni pouze ti, kteří potřebují kyslík nebo mají zdravotní potíže, jako je například cukrovka. Japonský ministr zdravotnictví Norihisa Tamura ve středu ale naznačil, že vláda uvažuje o kompletním zrušení tohoto pravidla, přestože jej zavedla jen před pár dny.

Tamura obhajoval změnu politiky tím, že pokud se lidé s méně závažnými příznaky izolují doma, Japonsku spíše nedojdou nemocniční lůžka pro lidi, kteří intenzivní péči opravdu potřebují.

Pokud nebudeme mít dostatek lůžek, nemůžeme lidi dostat do nemocnic.
Ministr zdravotnictví Norihisa Tamura

„Pandemie vstoupila do nové fáze. Pokud nebudeme mít dostatek lůžek, nemůžeme lidi dostat do nemocnic. V této oblasti jednáme preventivně. Pokud to nedopadne podle našich očekávání, můžeme tuto politiku odvolat,“ řekl Tamura v parlamentu s tím, že nastolená změna politiky je krokem k řešení nečekaně rychlého šíření nové varianty delta.

Poptávka po nemocničních lůžkách je v Japonsku akutní. Podle New York Times je v Tokiu hospitalizováno 3231 pacientů s covidem-19, až 8270 jich je na čekací listině. Z těchto pacientů v nemocnicích je 114 ve vážném stavu, uvedli úředníci.

Předseda největší opoziční strany Yukio Edano uvedl, že oznámení vlády znamená, že zdravotnický systém se nedokáže postarat o většinu pacientů. „Opět mám silný vztek, že krizový management vlády není vůbec efektivní. ‚Léčba doma‘ je jen fráze, ale ve skutečnosti to znamená, že občany doma opouštíme,“ řekl Edano.

Vzhledem k tomu, že se země ocitla na prahu páté vlny covidu-19, Tokio a okolní oblasti v rámci výjimečného stavu pozastavily prodej alkoholu v restauracích, ty navíc mohou zůstat otevřené maximálně do 20. hodiny. Podle webu Los Angeles Times však k prodeji alkoholu stále dochází, trpělivost obyvatel města dochází a 14milionová metropole je i kvůli probíhající olympiádě ve slavnostní náladě.

„Zůstat doma a pít není žádná legrace,“ říká 54letý Kendži Kono, který chodí několik dní v týdnu sledovat olympijské hry do baru Šibuja, kam ze svého domova jezdí hodinu. „Přijdu sem, napiju se a zbavím se stresu. Je to jediné potěšení, které mám,“ dodal.

Šéf Japonské lékařské asociace v úterý vyzval k vyhlášení celostátního výjimečného stavu, aby se omezil nárůst případů covidu-19 v pořadatelském městě olympijských her Tokiu i jinde. Uvedla to tisková agentura Kjódó v souvislosti s rostoucími obavami o zatížený systém zdravotní péče.

Suga a organizátoři olympijských her tvrdí, že neexistuje žádná souvislost mezi hrami, které se konají od 23. července do 8. srpna, a prudkým nárůstem počtu případů. Hlavní japonský lékařský poradce Šigeru Omi však řekl parlamentu, že pořádání olympijských her mohlo ovlivnit náladu veřejnosti. Lidé tak podle něj spíše budou náchylní k nedodržování vládních opatření.

Reklama

Doporučované