Hlavní obsah

Japonsko vypustilo do vesmíru vylepšený GPS satelit. Buduje vlastní navigační systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Japonsko vypustilo do vesmíru vylepšený GPS satelit, pracuje na vybudování vlastního navigačního systémuVideo: Reuters

 

Japonská vesmírná agentura v úterý úspěšně vypustila na oběžnou dráhu svůj čtvrtý a konečný kvazi-zenitový satelitní systém (Quasi-Zenith Satellite System - QZSS). Ten má zlepšit globální údaje o poloze pro služby. Využívat ho budou převážně smartphony, navigační systémy do automobilů a řada dalších aplikací.

Článek

Satelit bude pracovat se třemi již vypuštěnými satelity Michibiki a americkou družicovou sítí, aby poskytl přesnější služby určování polohy. Michibiki 4 začne fungovat na jaře příštího roku s aktualizovanými službami GPS, které snižují chybovost sítě z přibližně deseti metrů na několik centimetrů.

Raketa H-2A nesoucí satelit Michibiki 4 odstartovala zhruba v 7 hodin z vesmírného střediska Tanegashima v prefektuře Kagoshima v jihozápadním Japonsku. Satelit byl umístěn na oběžnou dráhu přibližně 28 minut po odletu, a to ve výšce přibližně 273 km.

Očekává se, že aktualizované služby GPS budou využívány pro autonomní řízení automobilů a umožní zemědělským strojům používat přesnější údaje o poloze.

V roce 2023 plánuje japonská vláda zvýšit počet satelitů na oběžné dráze na sedm. Aby vytvořila svůj vlastní „japonský systém GPS“, který bude oproti minulosti fungovat nezávisle na americkém.

Související témata:

Doporučované