Hlavní obsah

Jaroslav Kmenta: Nedokonalý Koudelka ve hře dvou mastodontů

Jaroslav Kmenta
Novinář a spisovatel, působí v magazínu Reportér
Foto: SZ Michal Šula

Ředitel BIS Michal Koudelka na chodbě Poslanecké sněmovny, snímek z roku 2021.

Reklama

Demokratické instituce nestojí na jednom řediteli. Stojí na pevných základech toho, jak jsou nastaveny, jak pracují a zda naplňují zákony a své poslání.

Článek

Bránit šéfa BIS Michala Koudelku před ataky politiků je správné. Chránit ho před očividnou likvidací ze strany Hradu a Miloše Zemana je objektivní nutností.

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ale zastávat se Michala Koudelky před politikařením Andreje Babiše? Ani náhodou.

Michal Koudelka dělá nejen pro stát (a třeba za Vrbětice jedině palec nahoru), ale také pro premiéra. Políbil mu prsten a jen díky tomu vydržel až doteď.

Problém v současném sporu o post šéfa BIS není jen v prezidentu Miloši Zemanovi. Problém je v duu ZemBiš, tedy Zeman–Babiš.

Koudelka je dobrý profík, ale stal se součástí politického boje, v němž on sám vsadil na jednu stranu zla.

Přijde mi nenormální, že i část mediální scény nyní dělá z Koudelky hrdinu, za něhož by se mělo téměř demonstrovat. I to je bohužel důsledek šílené politické situace v Česku. Chytáme se stébla, i když víme, že jsme díky dvojici ZemBiš dávno v bažinách. A BIS nám z těch bažin nijak nepomáhá.

Nevím o tom, že by BIS chránila stát před dotačními nájezdy oligarchy Babiše. Nezaznamenal jsem, že by BIS chránila ekonomické zájmy státu před následky Babišova obřího střetu zájmů, kvůli němuž hrozí státu škody při proplácení evropských dotací. Neviděl jsem jedinou aktivitu BIS, která by se razantně postavila proti systematickému tlaku na policisty či státní zástupce, kteří rozhodovali o dotační kauze premiéra.

Velmi zjednodušeně řečeno: BIS funguje dobře, pokud jde o boj proti zhoubným vlivům Ruska a Číny. Ale naprosto selhává v ochraně ekonomiky před vlastními nájezdníky. Nepůsobí také jako pojistka proti disfunkci státní správy, kterou mají na svědomí stejným dílem prezident Zeman i premiér Babiš.

Andrej Babiš používá kartu Michala Koudelky jen ke zvyšování trumfů v pokeru, který hraje se Zemanem. Až mu to bude stačit, tak Koudelku jednoduše „vyhodí z ruky“. Když mu to bude vyhovovat, tak si ho ještě v ruce jako kartu podrží.

Veřejná podpora jakéhokoli ředitele tajné služby mi přijde jako vyšinutá.

Demokratické instituce nestojí na jednom řediteli. Stojí na pevných základech toho, jak jsou nastaveny, jak pracují a zda naplňují zákony a své poslání. Jestli chrání bezpečnost a ekonomiku před špiony a nedemokratickými mocnostmi, je jedna věc. Ochrana před oligarchy a jejich útoky na systém státu a ekonomiku země je právě ona druhá noha, která je ovšem za éry Michala Koudelky poněkud hliněná.

Je mi jedno, jestli bude, nebo nebude Koudelka. Důležité je, aby nebyl Babiš a Zeman. Dokud tu ti dva budou, bude vždy jen „slabý Koudelka“. A to je málo.

Reklama

Doporučované