Hlavní obsah

Je libo kávu? V Indonésii ji servírují i baristi-vězňové

Baristické kurzy pro vězně.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Komplex budovy vězení v hlavním městě Indonésie Jakartě je obehnaný plotem s ostnatým drátem. Ten doplňuje také živý plot a průchod vede přímo do kavárny, ve které pracují vězni. Vydělávají si zde peníze a po propuštění mají práci zajištěnou.

Článek

Vězni v Jakartě spustili iniciativu již v roce 2016. V nadaci Jeera se sdružili jak trestanci ve výkonu trestu, tak i ti, kteří věznici již opustili, píše agentura AP. Ambicí všech bylo osvojit si užitečné dovednosti, které by jim pomohly se začleněním se do společnosti po propuštění.

„Zaměřujeme se na vězně, jejichž výkon trestu nepřesahuje jeden rok. Tento typ kavárny plánujeme otevřít i v dalších věznicích,” vysvětluje spoluzakladatel nadace Gerhand Razak.

Budoucnost bez kávy? Kávovník ohrožují klimatické změny.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

Ani ti, kteří byli odsouzeni na více než rok, ale nejsou z programu úplně vyloučeni. Mohou se kvalifikovat jako instruktoři, kteří by v budoucnu mohli pomoct právě se zmíněným rozšířením projektu do dalších věznic.

Trestanci se zájmem o registraci do iniciativy, ať už jako baristi, nebo jako instruktoři, musejí projít několika pohovory jak se zakladateli nadace Jeera, tak s důstojníky vězeňské stráže.

Osmdesát procent z téměř čtyř tisíc zločinců v Cipiangu si odpykává trest za drogové trestné činy. Proto se také účastníci projektu musejí podrobovat rutinním drogovým testům. Stráže tyto testy provádí každý měsíc a výběr vězňů v nich je náhodný.

Trestanci úspěšní v pohovorech i testech pokračují k baristickému kurzu obsahujícímu dva týdny teoretické výuky, po kterých je čeká praxe. Zahrnuta v ní jsou i různá fyzická a motivační cvičení, postupy v obsluhování, marketingu a managementu, a samozřejmě také technika přípravy samotné kávy.

„Vidím to jako pozitivní věc. Dávají jim druhou šanci tím, že jim nabízejí práci ihned,” přidává se na stranu projektu magistr sociální psychologie Joevarian Hudiyana, který dodává, že získané zkušenosti určitě pomáhají vězňům v jejich začlenění zpět do společnosti.

Jistá práce po propuštění

Za každý měsíc práce v kavárně si vězni vydělají 108 dolarů. Peníze jim věznice předá poté, co jsou propuštěni, nebo je poskytne jejich rodinám, pokud je nutně potřebují.

Indonéská vláda podpořila projekt darováním pozemku v historickém centru Jakarty, kde nadace postavila kavárnu Jeera. Třetí pobočku Join x Jeera Coffee, která slouží rovněž jako tréninkové centrum čerstvě propuštěným „absolventům”, otevřeli zakladatelé loni v červnu.

Programu se zatím zúčastnilo 167 trestanců, z nichž 111 úspěšně dokončilo celý kurz. Nadace Jeera jim dále nabízí svoji podporu, a to ve spolupráci s několika dalšími kavárnami, které bývalé vězně s certifikátem přijímají do zaměstnání.

Reklama

Doporučované