Hlavní obsah

Víc vydělávají, tak platí víc za kávu. V jedné australské kavárně mužům účtují vyšší ceny

Rozdíl mezi platy Australanů a Australanek je asi 18 procent, kavárna s tím chce bojovatVideo: Reuters

 

Reklama

Rozdíl v cenách kávy odpovídá rozdílu v odměňování Australanů a Australanek.

Článek

Kavárna Handsome Her v australském Melbourne zavedla přirážku pro muže. „Jeden týden v měsíci máme akci, během níž platí muži o 18 % více než ženy. Odpovídá to rozdílu v odměňování mužů a žen v Austrálii,“ vysvětluje majitelka kavárny Alexandra O’Brien.

Přirážka je dobrovolná a putuje ženské charitě. Žádný muž dosud neodmítl si připlatit. „Myslím, že je to fér, když si uvědomíte, jakou nerovnost mezi pohlavími máme ve světě,“ uvedla jedna z návštěvnic kavárny. I mužský návštěvník kavárny uznal, že platová rovnost v současnosti není reálná.

Veganská kavárna Handsome Her funguje na principu tří pravidel, kterými bojuje proti patriarchátu. Kromě přirážky pro muže jde o prioritní místa pro ženy a respekt k oběma pohlavím.

Rozdíl v platovém ohodnocení mužů a žen v Austrálii se posledních dvacet let podle stránek australské vládní agentury pro rovnost pohlaví na pracovišti pohybuje mezi 15 a 19 %.

V České republice je podle dat Eurostatu z roku 2015 mužský hodinový plat v průměru asi o 22 % vyšší než ženský. Tento rozdíl patří k největším v Evropě.

Reklama

Doporučované