Hlavní obsah

Je Tesla potápějící se loď? Investor sází miliony na její pád

Ilustrační foto

Reklama

Vsadit si na pokles akcií a vydělat, nemusí vždy vyjít. Investor a šéf fondu Scion Asset Management Michael Burry však v minulosti touto cestou svým klientům zajistil zhruba 2,5 miliardy dolarů. Teď si brousí zuby na Teslu.

Článek

Michael Burry je manažer, který sází na pokles akcií Tesly – čím hůř se daří společnostem, které si vybral, tím lépe pro něj a jeho klienty.

Teď si vsadil proti Tesle, vyplývá to z dokumentů Komise pro kontrolu cenných papírů USA, podle kterých Burryho fond vlastnil prodejní opce vůči osmi tisícům akcií Tesly v hodnotě 534 milionů dolarů. Společnost má tedy právo akcie automobilky do nezveřejněného data prodat. Pro Burryho jde o další příležitost ukázat, že je mistrem tzv. shortování.

Ostatní investoři vyklidili pole

Barrymu se spekulace na pokles vyplácí. Během americké hypoteční krize v roce 2008 se mu podařilo vytěžit z temných časů maximum. Dokázal totiž předpovědět kolaps hypoteční bubliny, kterou vyvolaly banky prodejem hypoték prakticky každému, kdo šel kolem.

Protože si pořádně neověřovaly ekonomickou situaci takových klientů a jejich půjčky pak přeprodávaly dál, rozšířila se krize postupně do celého světa. Burry sázkou na pokles tehdy vydělal svým klientům přes 2,5 miliardy dolarů. A kromě uznání se jeho příběh dostal i na stříbrné plátno v podobě oscarového filmu Sázka na nejistotu.

Jak funguje shortování

  • Prodej nakrátko neboli shortování funguje na opačném principu než klasický nákup akcií. V tomto případě sází obchodující na pokles.
  • Od brokera si „vypůjčí“ akcie a musí je do nějaké doby vrátit.
  • Prodej nakrátko tedy spočívá v tom, že si investor „zapůjčí“ 1000 akcií například za 100 milionů dolarů. Tuto tisícovku akcií okamžitě prodá a doufá, že jejich cena spadne. Pokud cena spadne, nakoupí zpět 1000 akcií třeba jen za 50 milionů dolarů, brokerovi těchto 1000 akcií vrátí a jeho zisk z této operace činí 50 milionů dolarů.
  • Shortování je proti klasickému nákupu akcií více rizikové. Zatímco při běžném obchodování může investor přijít „pouze“ o vklad, u krátkého prodeje se může shortař dostat do záporu. Může se totiž stát, že akcie neklesnou, ale naopak posílí… Pokud by 1000 akcií musel shortař nakupovat zpět za 150 milionů dolarů, pak na této operaci tratí 50 milionů dolarů.

Investor již v minulosti na svém twitterovém účtu naznačil, že úspěch automobilky nebude trvat věčně, jelikož je přeceňovaná. Začátkem roku sice svůj twitterový profil smazal, ale jeho slova se naplnila, Tesla čelí v tomto roce svému největšímu poklesu akcií.

Burry není jediný, kdo počítá s úpadkem Muskova impéria. Například investor Jim Chanos je vůči Tesle také skeptický a rovněž sází na její pokles, v shortování automobilky však zůstal Burry víceméně sám. „Situaci určitě nepředbíhá. Nicméně se zdá, že začal obchodovat v momentě, kdy ostatní vyklidili pole. Tesla od svého vrcholu v lednu ztratila přibližně třetinu své tržní hodnoty,“ popsal v komentáři pro Bloomberg Liam Denning.

Shortování Tesly v minulosti nevyšlo

Pokles akcií Tesly zapříčinilo podle odborníků více faktorů. Investorům se zdá, že se Musk místo elektromobilů věnuje spíše kryptoměnám, jejichž hodnoty v poslední době ovlivnil svými výroky. Automobilka začala a zase přestala přijímat platby za své vozy v bitcoinech, což je možnou příčinou propadu Tesly.

Situaci na trhu nepomáhá ani zákaz Muskových elektromobilů v Číně. Tamní vláda nařkla Muska z toho, že se jeho auta využívají při špionážích. Šéf Tesly tato obvinění sice vyvrátil, pokles akcií tím ale nezastavil.

Spekulanti se o krátký prodej akcií Tesly pokoušeli již v minulosti. V loňském roce se ale potopili oni, nikoliv automobilka. Muskovy akcie vzrostly o 743 procent, a shorteři tak dohromady přišli o 40 miliard dolarů. Šéf Tesly spekulace na pokles dlouhodobě kritizuje. Když v roce 2019 největší japonský fond Government Pension Investment zakázal půjčování akcií pro shortování, neskrýval Musk nadšení. „Bravo, správně! Shortování by mělo být nelegální,“ tweetnul tehdy Musk.

Reklama

Doporučované