Hlavní obsah

Je to útok proti mé osobě, říká starosta obce, kde volila i žena, která je už 22 let po smrti

Je to osobní útok, říká starosta Chlístovic, kde soud zneplatnil volby. Pro starostovy komunisty tam měli hlasovat lidé, kteří u voleb nebyli, nebo jsou mrtví.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajský soud v Praze označil za neplatné volby do obecního zastupitelstva v Chlístovicích na Kutnohorsku. Volby se v jednom ze dvou okrsků budou muset opakovat, protože soud prokázal, že minimálně devět lidí, kteří potvrdili, že u voleb nebyli, bylo zapsaných v seznamu volících. Starosta, jehož strana měla mít z podvodu prospěch, bere kauzu jako útok proti jeho osobě.

Článek

„Za tu dobu výkonu své funkce jsem určitě někomu nevyhověl, za což se mi to teď vrací,“ míní Jaroslav Douda (KSČM), který v čele obce se čtyřletou přestávkou sedí od roku 1986. Nařčení, že by členky komise s hlasovacími lístky a hlasy manipulovaly ve prospěch jeho strany, odmítá. „Po takové peripetii, která se vůči mé osobě rozpoutala, si myslím, že za těch třicet let si to ani nezasloužím,“ krčí rameny starosta.

Redaktorka Seznamu se v Chlístovicích pokusila zjistit názory tamních obyvatel, po ospalé obci se však pohybovali pouze zahraniční dělníci pracující na úpravě koryta tamního potoka. Prodavačka ve smíšeném zboží se o politice bavit nechtěla. „Chodí mi sem všichni, tak si nechci dělat zle, že bych podporovala jednu, či druhou stranu. Ani se o to moc nestarám,“ uvedla.

To senior Bohumil Strnad, který upravoval nástěnku tamních mladých sportovců, už byl sdílnější. Politické poměry v obci ho však příliš nezajímají. „Když to vidím, vesnice je rozdělená na dva tři tábory, aspoň se to tak vypráví. Já ale po politice nejdu, jsem starý sokol. V jednotě se mě ptali, co na to říkám, já ale říkám, že nevím, o co jde,“ mávne rukou starší muž, který trénuje mladé sportovce v obci. Možná i proto se o politice nechce bavit. „Znám všechny lidi z kandidátek. Když dělám akce, tak mi všichni z nich pomáhají, takže nevím, kam bych sáhl a koho volil,“ tvrdí.

V Chlístovicích bylo u letošních komunálních voleb 607 oprávněných voličů ve dvou okrscích, a to jak v samotné obci, tak v osmi dalších, které pod její správu spadají. Podle serveru Volby.cz komise vydaly 429 obálek, z nichž všechny byly platně odevzdané. Volby vyhráli komunisté s celkovými 1 970 hlasy, každý volič mohl dát až 15 hlasů. Soud však prokázal, že v prvním okrsku bylo v seznamu zapsaných devět lidí, kteří však podle svých slov nevolili.

„Lze předpokládat, že takto zneužité hlasovací lístky byly využity vždy ve prospěch celé strany. Došlo k hrubému ovlivnění výsledku voleb, neboť 105 až 135 hlasů bylo rozděleno proti vůli občanů,“ uvedla soudkyně Věra Šimůnková v odůvodnění. Nařídila opakování hlasování v prvním okrsku, pod nějž spadají samotné Chlístovice a dvě další menší obce.

Někdo se podle ní rovněž snažil manipulace zakrýt, a vzniklo tak několik verzí seznamu voličů. Na jednom z nich byla i žena, jež zemřela už před dvaadvaceti roky. Objevila se v něm i další žena, kterou rodina měsíce neviděla a pátrá po ní marně policie. „Součástí spisu jsou úřední záznamy o podání vysvětlení, ve kterých BR uvedla, že nevolila a že neví, kde se její dcera IR zdržuje, a že ji hledá i policie,“ stojí v rozsudku. V jedné verzi seznamu voličů je však uvedená.

Starosta, který tvrdí, že za vším jsou jeho odpůrci a jde o osobní útok, zatím případ s policií řešit nechce. „Uvidím, jak všechno dopadne. V případě, že by se to dále dotýkalo mé osoby, pak bych nějaké kroky podnikl,“ uvedl.

Reklama

Doporučované