Hlavní obsah

Kvůli Zemanově rezignaci bude demonstrace na Václavském náměstí

Foto: SZ Michal Šula

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Rezignace je vynucená, politicky motivovaná a přichází poté, co byl pod dlouhodobým tlakem. Takto reagují šéfové opozičních stran na zprávu, že rezignoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Článek

Podle opozičních lídrů čelil nejvyšší státní zástupce v poslední době velkému tlaku od ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). I to se podle politiků mohlo podepsat na jeho rezignaci.

„Všichni dlouhodobě vidíme, jak obrovskému tlaku vládních politiků musel čelit. Ten vyvrcholil nedávným záměrem ministryně spravedlnosti Marie Benešové podat na něj kárnou žalobu za vyjádření k vrbětické kauze. Rezignaci nejvyššího státního zástupce v době, kdy řešíme největší diplomatickou roztržku s Ruskem a do finále se blíží i kauza Čapí hnízdo, ve které hlavní roli hraje premiér, považujeme za vynucenou a hlavně politicky motivovanou,“ reagoval pro Seznam Zprávy šéf STAN Vít Rakušan.

Ministryně spravedlnosti reagovala na rezignaci nejvyššího státního zástupce stručně. „Vzala jsem ji na vědomí a informovala vládu,“ uvedla Marie Benešová.

Kvůli kroku Pavla Zemana změnila své plány i iniciativa Milion chvilek pro demokracii. Původně plánovala na pondělí akci s názvem 100 let stačilo! před sídlem KSČM u příležitosti stého výročí založení komunistické strany. Tu ovšem ruší a demonstraci svolává na čtvrtek na půl sedmou večer na Václavské náměstí.

„Odstoupení státního zástupce Pavla Zemana v důsledku tlaků Marie Benešové je natolik závažné, že na příští čtvrtek svoláváme demonstraci. Nátlak Marie Benešové na Pavla Zemana je naprosto nepřijatelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se chýlí ke konci a hradní kauzy probublávají. Tahle vláda nesmí rozhodovat o dalším nejvyšším státním zástupci,“ řekl k okolnostem pro pořádání demonstrace předseda Milionu chvilek Benjamin Roll. „Požadujeme demisi Marie Benešové. A požadujeme, aby vláda s trestně stíhaným premiérem nevybírala nového státního zástupce,“ dodal.

Piráti: Benešová by měla nástupce jmenovat po volbách

Piráti vyzvali Benešovou, aby jeho nástupce jmenovala až po volbách.

„Díky Pavlu Zemanovi za jeho práci. Sloužit pod Marií Benešovou, která ho ostřelovala přes média a sama má kopu másla na hlavě, bylo vyčerpávající. Oceňuji, že se pod ním státní zástupci zaměřili na velké ryby. Vyzývám ministryni, aby jmenování nástupce nechala nové vládě po volbách,“ napsal na Twitteru šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Stejně jako předseda Starostů vidí i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová za rezignací Zemana tlak na jeho osobu v poslední době.

„Nevím zdůvodnění pana nejvyššího státního zástupce, ale ten tlak, který na něj byl vyvíjen nejen v poslední době, ale v posledních letech zejména od paní ministryně Benešové, byl velký a dlouhodobý a zcela jistě se na tomto rozhodnutí mohl podepsat,“ řekla ve vyjádření pro Seznam Zprávy Pekarová.

I předseda ODS Petr Fiala si myslí, že Pavel Zeman končí ve funkci kvůli tomu, že byl trnem v oku vládnoucí garnituře. „Vzpomeňme jen na připravovanou kárnou žalobu ministryně Benešové, která na něj dlouhodobě vyvíjela tlak. Je nyní důležité ochránit nezávislost státního zastupitelství, aby do budoucna zůstala zachována nestrannost trestních řízení a ochrana veřejného zájmu,“ napsal v SMS zprávě šéf občanských demokratů Fiala.

Filip: Je dobře, že skončil

Naopak konec nejvyššího státního zástupce vítá předseda komunistů Vojtěch Filip. „Myslím, že to je dobře. Byl jsem výrazně nespokojen, že za dobu svého působení nechal promlčet řadu zločinů privatizace,“ myslí si Filip (KSČM).

Předseda SPD Tomio Okamura teď nechce konec Pavla Zemana komentovat, protože nezná důvody, které ho k tomuto rozhodnutí vedly. Okamuru teď zajímá, proč Pavel Zeman rezignoval.

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček Seznam Zprávám napsal, že Zeman byl odborník na svém místě, a poděkoval mu za spolupráci na kauze Vrbětice. „Pavel Zeman je špičkový právník a profesionál. Děkuji mu za roky práce pro Českou republiku, mimo jiné i za spolupráci v kauze Vrbětice,“ reagoval na rezignaci v SMS zprávě Hamáček.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se vzdal funkce, jeho mandát zanikne ke 30. červnu. Novinářům to po dnešním zasedání vlády řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) s tím, že kabinet vzal Zemanovo rozhodnutí na vědomí. Zeman svůj krok oznámil dopisem, ve funkci skončí po deseti a půl letech.

Zeman funkci zastává od začátku roku 2011, kdy nahradil Renatu Veseckou. Předtím působil na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni a následně na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství. V roce 2004 se stal prvním zástupcem ČR u Eurojustu, kde byl nejmladším zástupcem ze všech členských zemí.

Reklama

Doporučované