Hlavní obsah

Jeden z nejbohatších mužů v Česku uklízí. Vznikne superholding

Foto: Profimedia.cz

Patrik Tkáč

Reklama

Patrik Tkáč ze skupiny J&T založil nový holding, který má spravovat společný byznys s Daniel Křetínským.

Článek

Spoluzakladatel skupiny J&T Patrik Tkáč vloží společné investice s podnikatelem Danielem Křetínským do nového holdingu J&T Capital Partners. Cílem nové, v Česku založené holdingové společnosti je správa a rozvoj všech stávajících a budoucích podílů ve společných obchodních projektech tandemu Tkáč – Křetínský.

Holding už odkoupil podíl 44 procent ve společnosti EPH, která sdružuje původní investice v energetice, a během následujících měsíců odkoupí další vlastnické podíly, které jsou nyní pod Tkáčovou kontrolou. Holding mimo jiné odkoupí podíl 44 procent v mateřské společnosti fotbalového klubu AC Sparta Praha.

„Sdružení našich podílů ve společném portfoliu s Danem pod jednu strukturu přinese kromě nepochybně větší přehlednosti zejména výrazné zjednodušení financování rozvoje jak stávajících projektů, tak i budoucích investičních příležitostí,“ řekl Tkáč. J&T Capital Partners bude společností pod výlučnou kontrolou Tkáče, nicméně ekonomicky a kapitálově se na ní bude významně podílet skupina J&T Private Equity Group Limited.

Holding během následujících měsíců převezme také 44procentní podíl ve společnosti EP Equity Investment Sárl (EPEI), což je společnost sdružující investice do minoritních podílů v kotovaných společnostech typu Royal Mail, Foot Locker, Sainsbury nebo PostNL, dále podíl 44 procent v EP Global Commerce (EPGC), tedy společnosti zastřešující investici do německé obchodní firmy Metro AG, která v Česku vlastní velkoobchody Makro.

Pod nový holding přejde i 44procentní podíl ve společnosti EC Investments (ECI), což je společnost sdružující nákupy z e-commerce, a 40procentní podíl v Czech Media Invest (CMI), která zastřešuje investice z médií.

Po vydání souhlasného stanoviska antimonopolních úřadů a věřitelů prodávajících bude do holdingu také začleněn nepřímý čtvrtinový podíl ve španělských maloobchodních řetězcích CECOSA Supermercados, S.L.U. a CAPRABO, S.A.U., které provozují prodejny v Katalánsku a na Baleárských ostrovech.

EPH – Energetický a průmyslový holding

  • Základ Křetínského impéria.
  • Křetínský jej začal budovat v roce 2001 pro finanční skupinu J&T, jejímž byl zaměstnancem.
  • V prvních letech EPH rostl i díky spolupráci s ČEZ, od níž nakoupil významná aktiva.
  • Roku 2009 se EPH vyčlenil do samostatného holdingu, v němž držely J&T a PPF Petra Kellnera po 40 procentech. Křetínský získal 20 procent a zařadil se mezi české miliardáře. EPH měl tehdy obrat 30 miliard Kč, vlastnil dvě desítky českých firem, zaměstnával šest tisíc lidí.
  • V roce 2014 z EPH odešel Petr Kellner, investice mu po pěti letech vynesla přes 10 mld. Kč. V té době už EPH vlastnil plynovody na Slovensku, doly a elektrárny v Německu a černouhelný důl v Polsku. Křetínský zvedl svůj podíl na 37 procent, zbytek zůstával partnerovi J&T Patriku Tkáčovi a investorům kolem J&T.
  • Dnes EPH působí v devíti evropských státech. V posledních letech investuje do zelených technologií. V Itálii, Francii a Velké Británii má elektrárny na biomasu, v Irsku a Německu postavil velkokapacitní bateriová úložiště.

J&T Capital Partners, respektive jeho dceřiná společnost J&T Energy Holding, dále převezme veškeré závazky z vydaných dluhopisů a směnek, které byly zastřešeny pod společností J&T Energy Financing Limited. Jejich držitelé tak budou i nadále financovat 44procentní podíl v EPH, který odkoupila Tkáčova struktura od Křetínského v prosinci minulého roku.

Bratislavský rodák Tkáč patří k nejbohatším lidem v Česku i na Slovensku, jeho majetek loni časopis Forbes odhadl na na 600 milionů eur (přes 15,5 miliardy korun).

V posledních letech se Tkáč pohybuje zejména ve strukturách kolem investiční skupiny J&T, kterou před více než dvěma dekádami spoluzakládal. Na cestě do vyšších pater byznysu mu pomohl jeho otec Jozef.

Křetínský je podle loňského žebříčku časopisu Forbes jedním z nejbohatších Čechů s majetkem v hodnotě 78 miliard korun.

Reklama

Doporučované