Hlavní obsah

Jeden ze čtyř signatářů omluvy Číňanům: Jen jsem vyhověl doporučení

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ústavní činitelé vydali prohlášení k dalajlamově setkání s ministrem kultury. Poslechněte si, jak prohlášení hájí šéf Sněmovny.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

„Zvací dopis" aneb Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů o vztazích s Čínou, které vyvolalo vlnu kritiky, vzniklo u ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ten ovšem zdůrazňuje, že důležitější je, kdo ho podepsal.

Článek

Jeden z čtveřice signatářů prohlášení o Číně – šéf Sněmovny a místopředseda ČSSD Jan Hamáček – říká, že nápad sepsat dokument se zrodil u ministra Lubomíra Zaorálka. „Text vznikl na Ministerstvu zahraničních věcí stejně jako doporučení, aby se k němu připojili čtyři nejvyšší ústavní činitelé,“ řekl Hamáček v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Já vyhověl doporučení, protože text s ničím novým nepřichází, jen potvrzuje dlouhodobý postoj České republiky,“ dodal Hamáček.

O tom, že autorem nápadu na usnesení, ve kterém prezident, předseda vlády a šéfové obou komor Parlamentu vyzdvihují současné české vztahy s Čínou, je ministr zahraničí Zaorálek, promluvil dnes také premiér Bohuslav Sobotka. Není na tom nic překvapivého - nikdo jiný než Černínský palác to ani nemohl udělat, protože nedisponuje aparátem diplomatů.

„Ministerstvo zahraničí téměř vždy, pokud jde o zahraničně-politická témata, připravuje nebo je pověřeno přípravou podkladů pro jiné státní instituce. Důležité jsou podpisy nejvyšších ústavních činitelů pod tímto prohlášením, které tyto principy strategického partnerství stvrdily," uvedl ve svém prohlášení ministr Zaroálek a odletěl na Maltu.

Dokument

Společné prohlášení nejvyšších ústavních činitelů České republiky

18. října 2016

Jako nejvyšší ústavní činitelé České republiky chceme společně zdůraznit, že naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jíž je Tibet součástí.

Vztahy obou našich zemí a jejich výrazný rozvoj v posledních letech považujeme za velmi přínosné a užitečné pro obě strany a jsme přesvědčeni o tom, že je v zájmu České republiky tyto vztahy i nadále intenzivně rozvíjet.

Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány.

Prezident České republiky Miloš Zeman

Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček

Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka

Ani jeden ze čtveřice to ovšem nevidí s odstupem jako chybu a odmítají kritiku, že se tímto dobrovolným aktem jako vrcholní politici suverénní nezávislé země poníženě plazili před čínskými soudruhy. A to jen proto, aby uklidnili naštvané Číňany, které rozčílila akce ministra kultury Daniela Hermana z KDU-ČSL, když přijal tibetského duchovního vůdce dalajlamu ve svém úřadu.

„Ministerstvo zahraničí mělo pocit, že tou návštěvou mohlo dojít k znejistění na čínské straně a tento postup doporučilo. Je to věc, která je velmi citlivá a řeší ji všechny státy světa.“

Reklama

Související témata:

Doporučované