Hlavní obsah

Jediná v Česku. První univerzita umožní vystudovat čistě online

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého otevírá nový studijní program. Tříletou bakalářskou teologii je od nynějška možné studovat online. Zatím je to v Česku unikát.

Článek

Jde o první vysokoškolské studium v Česku, které lze kompletně absolvovat na dálku. „Přednášky, semináře, zkoušky. Vše je možné ‚navštěvovat‘ na olomoucké univerzitě, aniž by sem posluchači museli fyzicky jezdit. Totéž se ale týká vyučujících. Můžeme si tak dovolit spolupracovat s kapacitami po celém světě,“ uvedl Peter Tavel, děkan teologické fakulty. Za příklad dává profesora Lubomíra Žáka, jenž žije a vyučuje na univerzitě v Římě. Teologii však bude učit také na Hané. Jak říká děkan Tavel, je jedno, jestli své konzultace povede z Itálie, nebo třeba z New Yorku.

„Na druhou stranu: nepřijet během studia do Olomouce by byla škoda. Proto umožníme zájemcům i osobní účast na některých interaktivních seminářích,“ dodala Gabriela Ivana Vlková, garantka nového studijního programu.

Hlavní výhodou studia je podle ní skutečnost, že si každý může čas věnovaný studiu organizovat podle svého. Kurz má ovšem přitom i jasnou strukturu s přesnými podmínkami a pravidly. „Dokonce bych řekla, že online studium je náročnější než obvyklá forma. Je zde jiná logika vzdělávání vyžadující vysokou míru sebedisciplíny,“ upozornila Vlková. Výukové moduly obsahují pevné kontrolní body, například ve formě testů. Každý předmět se ukončuje zápočtem nebo zkouškou na dálku.

Velkou část obsahu si studenti mohou kdykoliv projít ve formě videopřednášek. Jednou týdně však bude živý webinář. „Ten je blízko standardní výuce včetně možnosti diskutovat o probíraných tématech. Jednotliví vyučující budou mít vypsané online konzultační hodiny. Kontakt mezi vyučujícím a studentem tak bude virtuální, ale zároveň zůstane osobní. Program umožňuje kromě studia po síti také účast na takzvaných hybridních seminářích. Jednou za semestr se v Olomouci uskuteční výuka, u níž se počítá s osobní účastí studentů. Ale pouze za předpokladu, že se osobně účastnit chtějí. Fyzická přítomnost totiž není podmínkou. Také tento seminář bude živě přenášený online,“ uvedla univerzita.

Tříletý studijní program nabídne studentům kompletní filozofický a teologický základ. Cílem je přivést posluchače k systematické reflexi nejrůznějších životních zkušeností. „Absolvent by měl umět odpovědět na celou řadu otázek také v perspektivě dialogu s lidmi různých kultur a hodnotového zaměření,“ podotkla Vlková.

Kompletní bakalářský kurz teologie je připravený v e-learningovém prostředí. Jiný srovnatelný online kurz v Česku není. Aktuálně je teologie nabízena v českém jazyce. Univerzita uvažuje také o akreditaci navazujícího magisterského studia a anglické podobě programu.

Zájemci o studium mohou podávat přihlášky až do 18. října.

Reklama

Doporučované