Hlavní obsah

Jediný neonacistický starosta v Německu končí, ve funkci byl jen několik dní

Foto: Profimedia.cz

Politik Národnědemokratické strany Německa Stefan Jagsch.

Reklama

V čele západoněmecké vesnice Waldsiedlung končí politik neonacistické Národnědemokratické strany Německa. Stefana Jagshe v úterý odvolali zastupitelé a ve funkci ho vystřídala zástupkyně křesťanských demokratů. Informovala o tom agentura DPA.

Článek

Jagschovi mohly v září k funkci hlasy křesťanskodemokratické CDU, sociálních demokratů (SPD) a liberálů (FDP). Na celostátní úrovni to vyvolalo tvrdou kritiku, Národnědemokratická strana Německa (NPD) je totiž označována za neonacistickou a zavedené strany s ní spolupracovat odmítají.

Ačkoli CDU, FDP a SPD oficiálně s NPD nespolupracují, zastupitelé těchto tří stran v hesenského Waldsiedlungu, kde žije asi 2600 lidí a který je součástí obce Altenstadt, zákaz nerespektovali. Následnou kritiku odmítali s tím, že nikdo jiný o tuto funkci, která byla volná od června, neměl zájem. Stranická příslušnost podle nich nehrála žádnou roli.

Zastupitelé se tlaku svých stran jen několik dní po Jagschově zvolení podvolili a se sesazením, které nyní uskutečnili, souhlasili. Jagsch už oznámil, že se bude bránit právní cestou.

V devítičlenném zastupitelstvu Waldsiedlungu má osm křesel CDU, SPD a FDP, deváté patří Jagschovi, který v komunálních volbách v roce 2016 získal 14,4 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Doporučované