Hlavní obsah

Jediný stát určí, jestli bude mít Biden svázané ruce

Foto: Profimedia.cz

Reverend Raphael Warnock, demokratický kandidát, měl v listopadových volbách na současnou senátorku, republikánku Kelly Loefflerovou, zhruba sedmiprocentní náskok.

Reklama

Na bedrech Georgie leží těžké břemeno. V senátorských volbách se tam nerozhodne pouze o tom, koho místní vyšlou do Senátu. Jejich hlasy rozseknou i nejasné fungování Spojených států v příštích čtyřech letech.

Článek

Na Georgii, jež má jen o pár set tisíc obyvatel méně než Česko, se upírají zraky ze všech koutů Spojených států. Právě na jihovýchodě Ameriky se v úterý hraje o to, jaká politická budoucnost Američany čeká.

Kromě toho, že si v Georgii zvolí své dva vyslance do horní komory amerického Kongresu, v konečném důsledku rozhodnou i o tom, která ze stran bude mít v Senátu většinu. Zda to budou republikáni, kteří jsou v současnosti u kormidla a k výhře jim stačí jedno křeslo ze dvou, nebo demokraté.

Pokud by oba mandáty připadly Demokratické straně, jež už ovládla Sněmovnu reprezentantů, měly by obě strany shodný počet křesel. A rozhodující hlas by potom připadl nastupující viceprezidentce, demokratce Kamale Harrisové. Demokratickou většinu by následně vedl podle amerického veřejnoprávního rozhlasu NPR newyorský senátor Chuck Schumer.

Kandidáti v druhém kole řádných voleb

David Perdue (R), v listopadu: 49,73 % hlasů

Jednasedmdesátiletý Perdue letos obhajuje svůj senátorský post. V rámci Republikánské strany drží loajálně s odcházejícím prezidentem Donaldem Trumpem. V Senátu je od roku 2015. Kvůli údajným nesrovnalostem v listopadových volbách volal po rezignaci svých spolustraníků, kteří stojí v čele Georgie.

Jon Ossoff (D), v listopadu: 47,95 % hlasů

Dříve pracoval v médiích, od roku 2013 stojí v čele organizace Insight TWI, která mimo jiné produkuje dokumentární filmy. Třiatřicetiletý Ossoff i přes malé zkušenosti z politiky prokázal, že k lidem promlouvá – na svou kampaň zvládl vybrat více než 100 milionů dolarů. Nejvíce ze všech kandidátů.

Foto: Profimedia.cz

Republikánští kandidáti David Perdue a Kelly Loefflerová.

Pro nastupující administrativu Joea Bidena by to znamenalo velkou úlevu. Své legislativní návrhy by mohla prosadit zcela bez republikánů i bez konfrontace se šéfem současné senátní republikánské většiny – Mitchem McConnellem, jemuž se přezdívá „Dr No“, tedy Doktor Ne. Stejně tak by nedošlo na potenciální blokování demokratických nominací do klíčových postů ve vládě i třeba federálních soudech.

Americký politolog Morris Fiorina o tom, kdyby Biden neměl podporu v Kongresu:

„Pokud jde o konkrétní věci, které by mohly projít – třeba schválení financí tekoucích do infrastruktury, jež by pozitivně rezonovalo u obou táborů, republikánského i demokratického. O něco takového byla snaha už po minulých volbách, ale nevyšlo to.“

Sčítání výsledků může opět trvat i dny

Volební místnosti se obyvatelům Georgie otevřely podle amerického listu The New York Times v sedm hodin ráno místního času. Tedy v jednu odpoledne toho našeho. Lidé k volebním urnám vyrazili už podruhé za zhruba dva měsíce, a to proto, že v listopadu nezískal ani jeden z kandidátů přes polovinu hlasů. A to jak v řádných volbách rozhodujících o senátorovi na příštích šest let, tak ve speciálních, z nichž vzejde senátor pro následující dva roky.

Kandidáti v druhém kole speciálních voleb

* republikánský senátor Johnny Isakson v roce 2019 ze zdravotních důvodů rezignoval a na jeho místo republikánský guvernér Brian Kemp dočasně dosadil Kelly Loefflerovou

Kelly Loefflerová (R), v listopadu: 25,9 % hlasů

Podnikatelka je v politice prakticky nováček, je členkou konzervativního křídla Republikánské strany. Loefflerová patří stejně jako Perdue do kruhů prezidenta Trumpa, je tedy toho názoru, že prezidentské volby byly zmanipulované a ve středečním formálním schvalování výsledků v Kongresu chce (stejně jako Perdue) vítězství Joea Bidena odmítnout.

Raphael Warnock (D), v listopadu: 32,9 % hlasů

Americký pastor baptistické církve, který se v minulosti angažoval v boji za to, aby všichni bez rozdílu mohli převést své teoretické volební právo do praxe. Stejně jako Loefflerová i spolustraník Ossoff je v politice nováček.

Stejně jako v listopadovém termínu, i v tomto lednovém měli voliči možnost kvůli koronavirové pandemii odevzdat svůj volební lístek v předčasném hlasování – osobně i poštou. Podle NYT této možnosti využilo 40 procent registrovaných voličů, jejich hlas bude nicméně započten až po uzavření volebních místností spolu s lístky, které lidé odevzdali v úterý.

Ačkoliv se nikdo moc neodvažuje předpovídat, kdo v úterý zvítězí, podle serveru Politico a jeho průzkumů to zatím vypadá na mírný náskok pro demokraty. Výsledky jsou ale velmi těsné. The New York Times zase upozorňují na vysokou účast afroamerických voličů. Skoro polovina těch, kteří se sice nezúčastnili listopadových voleb, ale v těch nynějších – tedy v předčasných volbách – už odevzdali hlas, patřila právě k afroamerické menšině.

Zatím se neví zcela přesně, kdy bude jasno o vítězích senátních voleb. Sčítání hlasů se může podle amerických médií protáhnout do středečního dne. A protože se očekává, že bude výsledek velmi těsný, možná i déle.

Foto: Profimedia.cz

Demokratičtí kandidáti do Senátu Jon Ossoff a Raphael Warnock.

Trump využil předvolební mítink a mluvil o podvodu v prezidentských volbách

Do Georgie, po dlouhá léta republikánského státu, se kvůli důležitým volbám sjely i špičky obou politických táborů. Na předvolebních mítincích se v pondělí, v předvečer hlasování, ukázali Trump i jeho nástupce Biden.

„Lidé, je to tady. Je to tady. Máme nový rok a zítřek může být novým dnem pro Atlantu, pro Georgii, pro Ameriku,“ prohlásil na shromáždění, jež se řídilo koronavirovými omezeními, demokrat Biden na shromáždění k lidem sedícím v autech. „Jediný stát může určit cestu nejen pro další čtyři roky, ale i pro následující generaci,“ dodal nastupující prezident.

Trumpova návštěva Georgie byla zastřena nahrávkou kontroverzního telefonátu s místním tajemníkem Bradem Raffenspergerem, již v neděli zveřejnil list The Washington Post. Trump na audio záznamu tlačí na republikánského činitele, aby mu „našel 11 780 hlasů“, které by mu pomohly zvrátit současný výsledek prezidentských voleb.

I na pondělním republikánském mítinku dosluhující prezident strávil drahnou dobu mluvením o údajném podvodu, k němuž ve volbách hlavy Spojených států podle něj došlo. „Není možné, že jsme v Georgii prohráli. Byly to zmanipulované volby. Ale my stále bojujeme,“ řekl v pondělí za potlesku svých příznivců a pochválil kandidátku Loefflerovou za to, že se v tomto sporu staví na jeho stranu.

Reklama

Doporučované