Hlavní obsah

Jediný zpracovatel ropy v Česku vydělal devět miliard, ceny u pump padají dolů

Ceny u pump jdou stále dolů.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Unipetrolu loni stoupl čistý zisk o čtyři procenta na téměř devět miliard korun.

Článek

Jediný zpracovatel ropy v Česku a vlastník největší sítě čerpacích stanic, společnost Unipetrol, loni vydělala téměř devět miliard korun čistého. Firmě také rostly tržby (o sedm procent) na 130,8 miliardy.

Na výsledku se výrazně podepsaly takzvané opravné položky, jejichž rozpuštění do zisku „pomohlo“ o pět miliard. Naopak vývoj ropy Unipetrolu moc nepomáhal – padající cena snížila i marže v rafinériích a petrochemické části firmy.

Benzin i nafta zlevnily o dalších 20 haléřů

Průměrná cena Naturalu 95 klesla od minulého týdne o 18 haléřů na 30,84 koruny za litr. Nafta se prodává v průměru za 31,26 koruny, což je o 19 haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze (benzin 32,04, nafta za 32,24)-

Nejméně zaplatí řidiči za benzin ve Zlínském kraji (30,23).

I přes jedenáct týdnů trvající zlevňování zůstávají pohonné hmoty v Česku dražší než před rokem.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní síť čerpacích stanic Benzina (409 benzinek má na trhu podíl 23,2 procenta) a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Do loňského září se akcie společnosti obchodovaly na pražské burze. Od roku 2005 je Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, ta je od loňského října jediným vlastníkem firmy.

Společnost v loňském roce zpracovala 7,5 milionu tun ropy. Prodejní objemy rafinérských produktů dosáhly 6,3 milionu tun a petrochemických produktů 1,9 milionu tun. Výrobní kapacity v rafinérské části Unipetrolu byly využity na 86 procent, v petrochemické části na 81 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované