Hlavní obsah

Jako poprava. V Paříži se střílelo před nemocnicí, pachatel utekl

Foto: Profimedia.cz

Policie na místě útoku.

Reklama

aktualizováno •

V pondělí došlo v Paříži ke střelbě, která si vyžádala jednu oběť i zranění. Útočník je stále na útěku a podle svědků šlo nejspíše o vyřizování účtů.

Článek

Ke střelbě mělo podle policejního zdroje americké CNN dojít před soukromou nemocnicí Henriho Dunanta v 16. obvodu Paříže, odkud pachatel následně uprchl pomocí jednostopého vozidla, nejspíše skútru. Jeho motiv k činu zatím není znám, nezdá se však, že by mělo jít o teroristický útok.

Událost se odehrála před budovou nemocnice, odkud svědci nahlásili několik výstřelů. Ty připravily o život jednoho člověka a podle informací agentury AFP těžce zranily druhého, který je nyní hospitalizován a v kritickém stavu.

Podle francouzských médií je obětí muž, kterého útočník zasáhl několika střelami do hlavy a který i přes rychlý zásah lékařů zemřel. Těžce zraněná je žena, členka ostrahy nemocnice, která zabitého muže doprovázela, a jejíž život je v ohrožení. Podle agentury Reuters, která se odvolává na pařížskou prokuraturu, byli oba ve věku 33 let.

„Bylo to tak rychlé, že předpokládáme, že šlo o vyřizování účtů… Pokud ne, myslíme si, že by obětí bylo více,“ cituje agentura AP Nouru Berrahmouniovou z DSPAP Alliance. Na tom, že zřejmě šlo o soukromou záležitost, se shodují i ti, kteří byli svědky události nebo starosta obvodu.

„Otočil jsem se a viděl chlapa s kapucí střílet. Pak jsem viděl, jak se blíží k muži ležícímu na zemi a posílá mu do hlavy dvě kulky, aby to dokončil,“ uvedl pro televizní kanál BFMTV majitel restaurace, která se nachází naproti nemocnici. Střelec podle něj z místa činu odešel zcela klidný, jako by se nic nestalo.

„Byla to skutečná poprava. Opravdu šokující,“ sdělil jiný ze svědků francouzskému deníku Le Figaro. Ženu, která je nyní v péči doktorů, zřejmě zasáhla zbloudilá kulka. Podle pařížských prokurátorů je ke střelbě přistupováno jako k vraždě a k pokusu o vraždu.

Soukromé zdravotnické zařízení Henriho Dunanta je geriatrickou nemocnicí a provozuje ji francouzský Červený kříž. V současné – „covidové“ – době slouží také jako očkovací centrum. Po útoku nemocnice přijímala pouze některé pacienty, ti, kteří šli například pouze na preventivní prohlídku, byli posláni domů.

Reklama

Související témata:

Doporučované