Hlavní obsah
Online

Jednání o příští vládě: s prezidentem konzultovali komunisté

Vojtěch Filip po jednání se Zemanem.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jednání o příští vládě sledujeme minutu po minutě.

Článek

Prezident Miloš Zeman doporučil Andreji Babišovi, aby svou druhou vládu opřel o komunisty a Okamurovu SPD. Lídr hnutí ANO pokračuje v pokusu sestavit druhý kabinet, který by na rozdíl od jeho současného v demisi dokázal získat důvěru Sněmovny. Středeční dění sledujeme v tomto on-line přenosu.

Rozhovor s Vojtěchem Filipem před cestou za prezidentem do Lán.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

  • Nešlo o reakci na doporučení Zemana

    „Vzájemně jsme se informovali o svých pozicích a názorech na současnou situaci,“ řekl Petr Gazdík, předseda STAN, který schůzku svolal. Poznamenal, že svolání schůzky nebylo reakcí na úterní setkání prezidenta Miloše Zemana a premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Prezident na něm předsedovi ANO doporučil jednat o vládě s KSČM a hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). „Byla to pravidelná schůzka demokratických stran, které se spolu baví o vidění té situace, o konkrétních problémech a o fungování Sněmovny,“ podotkl Gazdík k dnešnímu setkání. Podobné schůzky podle něj mají smysl a chce v nich pokračovat.

  • Schůzka Pirátů, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN

    Zástupci pětice politických stran ve Sněmovně večer projednali aktuální politickou situaci a průběh vyjednávání o vládě. Šlo o neformální schůzku, na kterou nakonec nedorazili zástupci ČSSD.

  • Komunisté jsou ochotni jednat o vládě s ANO i SPD

    Filip poznamenal, že pro KSČM je důležitá otázka referenda a setrvává na svých sedmi zásadních bodech. Mezi nimi je čtyřletý plán na růst minimální mzdy, otázka důchodů a jejich valorizace, ochrana přírodních zdrojů nebo otázka ochrany vod. „Trvá naše stanovisko, že KSČM do vlády nevstupuje,“ řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. K personálním otázkám řekl, že požadavkem komunistů je, aby lidé nominovaní do vlády garantovali, že budou jednat takovým způsobem, aby programový kompromis byl naplněn.

  • KSČM do vlády nevstoupí

    Podle Filipa komunisté do další vlády nevstoupí. ANO ale s KSČM vyjednává o podpoře.

  • Filip po jednání s prezidentem: Referendum je pro nás stále zásadní

    Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání s prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že pro komunisty je stále prioritou referendum a dalších 7 programových bodů, třeba i postoj k bezpečnostní politice.

  • Filip: Babiše budu o schůzce s prezidentem informovat

    Vojtěch Filip bude o rozhovorech s Milošem Zemanem informovat Andreje Babiše. „Chceme, aby příští vláda nebyla týmem amatérů, kteří se ani nevyznají v tom, co a jak se dělá ve Sněmovně."

  • Filip (KSČM): Měli jednat s námi od začátku, krach by nemusel nastat

    Krach jednání ANO - ČSSD by nenastal, kdybychom byli od počátku u toho, řekl Televizi Seznam šéf komunistů Vojtěch Filip. „Názor prezidenta na to, že by Andrej Babiš měl dál jednat s KSČM a SPD, jsem zaznamenal, svůj názor na to nejdříve sdělím jemu, pak veřejnosti,” uvedl Filip.

  • Václav Dolejší tweetuje k jednáním o vládě

  • Dominik Feri (TOP 09) připomněl příslib premiéra Babiše

  • Demokratický blok se sejde ve Sněmovně

    Většina parlamentních stran - bez ANO, KSČM, SPD - se dnes večer sejde ve Sněmovně. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek navrhne vyřešit vládní krizi vznikem menšinové vlády ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Měla by 85 hlasů, což je víc, než kolika disponuje ANO. Plán není příliš reálný, soudě podle prvních reakcí například z ODS.

    Rozhovor Václava Dolejšího, reportéra Televize Seznam, s poslancem Bartoškem o plánu lidovců na antibabišovskou vládu.Video: Seznam Zprávy

  • Schillerová: Je jedno s kým, důležitý je program

    Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) proti toleranci SPD a KSČM nebude v případě, že se hnutí ANO podaří prosadit program a vláda bude proevropská.

  • Ministryně Dostálová: Všichni, kdo prošli volbami, jsou demokratičtí

    „Je pět měsíců po volbách, my jsme oslovili všechny strany. Pokud jsme vystříleli všechny možnosti s těmi v uvozovkách tradičně demokratickými stranami, tak můj názor je takový, že všechny strany, které zvítězily ve volbách, jsou demokratické. Zvítězily na základě vůle občanů a já skutečně nehodlám tady si hrát s mandáty voličů,” prohlásila narozdíl od ministra dopravy jeho kolegyně z vlády, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

  • Ťok nechce spolupráci s extremisty

    „Nechci být u toho, že se tady legitimizují strany, které, myslím, by legitimizovány být neměly,” řekl ministr dopravy Dan Ťok.

  • Reakce předsedy ODS Petra Fialy

  • Předseda KSČM za prezidentem do Lán

    Předseda KSČM Vojtěch Filip je ohlášen k prezidentu Miloši Zemanovi na 16:00 hodin. Jak dlouho schůzka potrvá, není známo. Televize Seznam i Seznam Zprávy budou u toho.

  • Analýza Václava Dolejšího: ANO čeká nejtěžší zkouška jednoty

    Politický reportér Televize Seznam napsal analýzu, v níž upozorňuje, že po prezidentově doporučení Andreji Babišovi, aby sestavil vládu, která se bude opírat o hlasy KSČM a SPD, čeká hnutí ANO nejtěžší zkouška jednoty. Někteří členové Babišova uskupení totiž nechtějí, aby předseda zvolil tuto variantu. Nejviditelnějšími kritiky spolupráce s KSČM, ale hlavně s SPD, jsou ministr zahraničí Martin Stropnický a spravedlnosti Robert Pelikán. Ale nejsou sami. Více v analýze:

  • Babiš po setkání se Zemanem: Poslechněte si, co prezident premiérovi poradil

    Premiér v demisi Andrej Babiš po setkání s prezidentem Milošem Zemanem.Video: Seznam

Reklama

Hlavní zprávy