Hlavní obsah

Jednodávková vakcína firmy Johnson & Johnson je podle analýzy účinná

Foto: Profimedia.cz

Firma Johnson & Johnson je globální farmaceutická firma, která vyrábí zdravotnické prostředky, toaletní a hygienické zboží.

Reklama

Vakcína od společnosti Johnson & Johnson slibuje účinnost až 66 procent. Podle nové studie je rovněž užití látky bezpečné. Její jednorázové dávkování si bere za cíl zrychlení očkovací kampaně ve Spojených státech.

Článek

Analýzu účinnosti vakcíny od farmaceutické firmy Johnson & Johnson provedl Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Podle jejich dat je jednodávková vakcína účinná na 66 procent proti středně těžkým a těžkým formám nákazy onemocnění covid-19. Její použití je podle FDA bezpečné. Vakcína je navíc podle agentury AP účinná na 85 procent v ochraně před těžkou formou nákazy. Podle serveru The Hill zcela chrání před hospitalizací a úmrtím. Stane se tak možná třetí schválenou vakcínou ve Spojených státech amerických.

Rozhodnutí do několika dní

O výsledcích informovala FDA ve středu ve zprávě na základě výsledků odborných studií. V pátek by pak měl panel expertů FDA rozhodnut o schválení nouzového nasazení látky pro Spojené státy. Šlo by tak o již třetí schválenou vakcínu v USA.

Studie proběhla podle agentury AP globálně na téměř 44 tisících dobrovolníků. Vakcína je v USA účinná na 72 procent, v Jižní Americe na 66 procent a v Jihoafrické republice na 57 procent. Tam se rozšířila nová mutace viru. Země také očkuje vakcínou od Johsnon & Johnson pracovníky v první linii. Od společnosti AstraZeneca se země odvrátila, protože není natolik účinná.

Srovnání efektivity vakcín je téměř nemožné, každá byla testována odlišným způsobem. Vakcíny, které se očkují v USA, jsou podle agentury AP možná účinnější. Nebylo by překvapivé, kdyby jedna dávka byla méně účinná než dvě. Mohla by ale značně urychlit očkování v zemi.

Účinnost proti těžkému průběhu je velmi vysoká, dosahuje až 85 procent. Osmadvacet dní po podání vakcíny neevidovala studie žádnou hospitalizaci či úmrtí. Podle FDA snižuje vakcína riziko nákazy již za 14 dní.

Podle listu The Hill v průběhu testování zemřelo sedm lidí, všichni však byli ve skupině, které bylo podáváno placebo. Ze stejné skupiny bylo podle AP šestnáct lidí hospitalizováno.

Vážnější vedlejší účinky se projevily u třech účastníků studie, bylo to způsobeno pravděpodobně vakcínou. Analýza však podle FDA nevyvolává žádné obavy o bezpečnost aplikace látky.

Nejčastěji si účastnící studie stěžovali na bolesti v okolí vpichu, bolesti hlavy, na únavu a bolesti svalů. Devět procent dobrovolníků si stěžovalo na zvýšenou teplotu, vysokou teplotu hlásilo 0,2 procenta lidí. Nikdo neměl silné alergické reakce.

Miliarda vakcín

Vakcínu od Johnson & Johnson lze na rozdíl od látek od firem Moderna a Pfizer uchovat až tři měsíce v lednici - to usnadňuje distribuci. Byla vyrobena podobně jako vakcína od firmy AstraZeneca, tato však nevyžaduje dvoufázovou aplikaci. Společnost Johnson & Johnson požádala o schválení rovněž Evropskou agenturu pro léčivé přípravky. Chtěla by do konce roku vyrobit asi miliardu dávek.

Ve Spojených Státech dostalo přes 44,5 milionu lidí alespoň jednu dávku vakcíny od firem Pfizer či Moderna. Téměř 20 milionů Američanů dostalo dávky obě. Vakcinaci v USA komplikují logistické problémy a počasí. Země nedávno ohlásila přes půl milionu obětí viru.

Vakcína od Johnson & Johnson by tak mohla být zcela první jednodávkovou vakcínou. Mexiko chce použít jednofázovou vakcínu od čínské firmy CanSino. Ta však měla být původně dvoufázová.

Reklama

Doporučované