Hlavní obsah

Jen tak tak. Biden podepsal dočasný rozpočet

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden podepsal dočasný návrh federálního rozpočtu.

Reklama

Americký prezident Joe Biden podepsal dočasný návrh rozpočtu, který zajišťuje financování vlády do začátku prosince. Kongres návrh zákona schválil jen pár hodin předtím, než vypršela lhůta, kdy by vládě došly prostředky.

Článek

Americký prezident Joe Biden opatřil svým podpisem návrh zákona, díky kterému bude mít federální vláda finanční prostředky až do 3. prosince. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AFP. Poté, co podepsal návrh zákona, kterým na poslední chvíli odvrátil odstávku, Biden uvedl, že jeho přijetí „nám připomíná, že práce dvou stran je stále možná“.

Kongres návrh zákona těsně schválil ve čtvrtek, několik hodin předtím, než vypršela lhůta, kdy by vládě došly prostředky na její operace. To by se stalo o čtvrteční půlnoci místního času (pátek 6:00 SELČ). Schválení rozpočtového zákona zajišťuje, že některé federální úřady nebudou muset zavřít a statisíce vládních zaměstnanců si nebudou muset brát neplacené volno, poznamenal server BBC News. V sázce bylo uzavření federálních muzeí, národních parků a bezpečnostních programů.

Znepokojení přinášelo zejména možné zasažení zdravotních služeb uprostřed probíhající pandemie covidu-19, informuje BBC. Plán, který připravilo americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb, uvádí, že při odstávce by hrozilo, že bude muset poslat domů až 43 % svých zaměstnanců.

„Je to dobrý výsledek,“ uvedl podle listu The New York Times šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer. „Vzhledem k tomu, kolik věcí se ve Washingtonu děje, zastavení vlády je to poslední, co Američané potřebují,“ dodal.

Rozpočtový zákon kromě prodloužení financování vlády zajišťuje rovněž pomoc pro oblasti silně zasažené letošní sezónou hurikánů, požáry a jinými přírodními katastrofami. Obsahuje také opatření na pomoc uprchlíkům z Afghánistánu, kterých USA po stažení vojsk ze země přijaly desetitisíce.

Kongres se rozpočtem zabýval na poslední chvíli kvůli sporu demokratů a republikánů o zvyšování zadlužení země. USA mají momentálně zákonem stanovenou nejvyšší možnou částku, kterou mohou dlužit. Ministryně financí Janet Yellenová varovala, že pokud se nepodaří toto omezení zrušit, přestanou být USA schopné splácet svůj státní dluh kolem 18. října. To by byla bezprecedentní situace, jež by způsobila otřesy americké i světové ekonomiky.

Demokraté v Senátu nejprve spojovali hlasování o prodloužení federálního rozpočtu s hlasováním o dluhovém limitu, s tím však nesouhlasili republikáni a v úterý návrh zákona obsahujícího dočasný vládní rozpočet i pozastavení federálního „dluhového stropu“ do prosince 2022 zablokovali. Schumer nakonec ve čtvrtek předložil prodloužení federálního financování samostatně a řada republikánů tento návrh podpořila. Následně rozpočtový zákon schválila Sněmovna reprezentantů.

Kongres se v současné době rovněž zabývá masivními investičními balíky, které jsou stěžejní součástí agendy prezidenta Bidena. Předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová původně uvedla, že se s hlasováním o tomto návrhu zákona pokročí už ve čtvrtek večer. Samostatné hlasování v této otázce bylo ovšem nakonec odloženo kvůli výraznému nesouladu, který panoval mezi progresivním a centristickým křídlem uvnitř Demokratické strany. Progresivisté totiž odmítají návrh zákona podpořit, pokud nedojde k dohodě o samostatné, rozsáhlejší legislativě, která by se zabývala změnou klimatu a sociálním blahobytem.

Reklama

Související témata:

Doporučované