Hlavní obsah

Jermanová štěpí ANO. Její místo na kandidátce je v ohrožení

Foto: ČTK

Bývalý hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová s premiérem Andrejem Babišem.

Reklama

Bývalá středočeská hejtmanka si zajistila luxusní pozici na kandidátce pro podzimní volby. Jenže se přitom podle některých členů ANO podvádělo. O stížnosti v její neprospěch rozhodla rozhodčí a smírčí komise hnutí.

Článek

Andrej Babiš jako lídr a lékař a poslanec Julius Špičák na druhém místě, Jaroslava Pokorná Jermanová uzavírá první trojici. Tak má vypadat středočeská kandidátní listina hnutí ANO 2011 pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Bývalá hejtmanka by tak i přes všechny své kauzy měla takřka zaručenou vstupenku do Sněmovny.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jenže Jermanová má mezi krajskými spolustraníky odpůrce, kteří se nechtějí smířit s podobou kandidátní listiny tak, jak ji bývalá hejtmanka prosadila na krajském sněmu hnutí ANO. U vnitrostranických orgánů platnost středočeského sněmu rozporovali. A jejich snaha je zatím, zdá se, úspěšná.

Spory mezi jednotlivými členy má na starosti rozhodčí a smírčí komise v čele s Danou Malinovou. A tato rozhodčí komise podle několika zdrojů z hnutí ANO stížnosti vyhověla.

„Komise rozhodla, ale veřejný zápis budu mít k dispozici až během zítřka, maximálně středy,“ odpověděla na dotaz Seznam Zpráv předsedkyně komise Dana Malinová. „Až to vyběhne oficiálně, tak to bude určitě všude, minimálně na centrále, znít hodně nahlas,“ naznačuje.

Pochybení se podle ní netýká hlasování o samotné kandidátce, ale celého krajského sněmu „Kandidátka byla hlasovaná procesně správně, tam jde o sněm jako takový,“ říká Malinová. Rozhodnutí komise rozešle hned po vyhotovení oficiálního zápisu.

Jermanová pochybení odmítla

Podle zdrojů Seznam Zpráv se porušení vnitrostranických pravidel týká Ireny Bartoňové Pálkové. Podnikatelka Pálková v roce 2020 úspěšně kandidovala za ANO do zastupitelstva Středočeského kraje, a to z druhého místa hned za Jermanovou. Když bývalá hejtmanka sháněla před letošním krajským sněmem podporu mezi oblastními organizacemi, pochopitelně se obrátila také na Pálkovou.

Jenže Pálková nakonec nedostala mandát od své domovské oblastní organizace Praha-západ, aby ji na sněmu zastupovala. Přesto se ovšem sněmu zúčastnila a hlasovala pro návrh kandidátní listiny z pera Jermanové. Pálková totiž obešla systém a hlasovala jménem oblastní organizace Rakovník.

A právě to kritici označují za podvod. Stanovy podle nich neumožňují, aby Pálková zastupovala jinou oblastní organizaci, než do které sama patří. Jermanová během květnového sněmu naopak uvedla, že má právní rozbor, podle kterého je všechno v pořádku. Podle zdrojů Seznam Zpráv nyní komise rozhodla v neprospěch Jermanové.

Návrhy krajských kandidátek bude ještě schvalovat republikový výbor ANO, takže listiny zatím nemusejí mít konečnou podobu. A podle stanov má právo kdykoliv přepsat kandidátky i předseda hnutí Andrej Babiš.

Náměstek: Kraj za Jermanové pochybil s odměnami

Ve Středočeském kraji nyní řeší i další kauzu, která se týká bývalé hejtmanky Jermanové. Kraj prý loni za vlády ANO a ČSSD podporované komunisty pochybil při odměňování úředníků. Na pondělním zasedání krajského zastupitelstva to při projednávání zprávy Ministerstva financí o přezkumu loňského hospodaření uvedl podle ČTK náměstek pro finance Věslav Michalik (STAN). Bývalá hejtmanka a nyní opoziční zastupitelka za ANO Jermanová se proti nepříznivému hodnocení ohradila.

Ministerstvo podle Michalika zjistilo několik pochybení, většina byla podle něj odstraněna opatřením ředitele úřadu na konci roku nebo letos, tedy již za nynější koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců. Ministerstvo podle Michalika nejvíc kritizovalo nedostatečné zdůvodnění vysokých pravidelných odměn, individuální selhání zjistilo také při vydávání časopisu Středočech. „Je to podchyceno, aby se tyto chyby již nemohly opakovat,“ dodal Michalik.

Pokorná Jermanová oponovala, že kraj v hodnocení ministerstva v jiných ohledech naopak obstál. Zároveň vyzvala hejtmanku Petru Peckovou (STAN), aby se zdržela připomínek, když na jednání zastupitelstva hovoří. Reagovala tak na poznámku Peckové, že je podle Pokorné Jermanové tedy „vlastně všechno v pořádku“.

Seznam Zprávy upozornily na to, že kraj v minulém období vyplatil dvěma vedoucím úředníkům odměny, které převyšovaly jejich roční platy. U tří dalších to bylo přes 90 procent. Pokorná Jermanová už dříve namítla, že udělování odměn úředníkům není v kompetenci hejtmanky, ale ředitele krajského úřadu. Tím byl loni Jiří Holub, nyní úřad vede Jan Louška. Vysokou odměnu řediteli schvalovala přímo Jermanová, upozornily také Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované