Hlavní obsah

Jezdecká socha Jošta v Brně dostala běloruskou vlajku a znak

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Historická bílo-červená vlajka Běloruska ode dneška vlaje na kopí jezdecké sochy Jošta Lucemburského v Brně. Na štítě, který drží postava Jošta, je historický běloruský znak s motivem jezdce na vzpínajícím se koni.

Článek

Podnět k umístění obou symbolů dali ráno brněnští Bělorusové, jde o vyjádření podpory protivládním protestům v Minsku. Bělorusové se obrátili přímo na předsedu výboru pro národnostní menšiny Marka Fišera (Piráti). „Tento nápad jsem dnes přednesl vedení Brna, které s tím souhlasilo,“ řekl ČTK Fišer. Stejná vlajka je od minulého týdne také na Nové radnici.

Podle Fišera souhlasil také autor sochy Jaroslav Róna. Jezdeckou sochu na Moravském náměstí tvořil jako alegorii odvahy. Jak dlouho budou Jošta zdobit běloruské barvy, není zatím jasné, uvedl Fišer.

V úterý odpoledne vyvěsí historickou běloruskou vlajku na budovu krajského úřadu i Jihomoravský kraj. Dnes to schválili radní. „Vedení kraje tak chce podobně jako další instituce vyjádřit podporu prodemokratickým snahám a občanům Běloruska. Tento akt by měl být symbolem solidarity se všemi, kteří stojí proti totalitnímu režimu, a zároveň symbolem víry, že se v této zemi podaří prosadit demokratické principy,“ uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko čelí už týden protestům, kterých se účastní statisíce lidí. Nevěří oficiálně vyhlášeným výsledkům voleb, podle nichž Lukašenko obhájil mandát, a žádají demokratické reformy.

Reklama

Doporučované