Hlavní obsah

Jičínská nemocnice řeší vnitřní spory. V půlce pandemie jí odchází lékaři

Foto: PATRIK UHLÍŘ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Zdravotníci s pacientem, který onemocněl na covid-19. (Ilustrační foto).

Reklama

Jičínská nemocnice v Královéhradeckém kraji se kromě boje s koronavirem potýká také s personálními spory mezi vedením a některými odděleními.

Článek

Vyhlídky na nejbližší týdny v boji proti koronaviru nevypadají pro nemocnice v Královéhradeckém kraji dobře, především pak pro tu jičínskou. Ta v posledních týdnech vypomáhá i sesterským krajským nemocnicím se svými pěti standardními kyslíkovými odděleními a jedním covidovým oddělením ARO.

Nemocnice má však kromě množství pacientů s covidem ještě další problém. Řada zdravotníků se musí potýkat se spory uvnitř nemocnice, konkrétně mezi dvěma důležitými odděleními, která bojují s covidem, a ředitelem Tomášem Slámou a náměstkem nemocnice Lubomírem Voltrem.

Personální spor začal už před rokem, kdy vedení zdravotnického holdingu, pod který nemocnice spadá, navrhovalo odvolání ředitele Slámy. Důvodem mělo být především to, že podle holdingu špatně komunikoval se pracovníky a ztratil důvěru v šéfování nemocnice.

Sláma však snahy o odvolání ustál a ve funkci se udržel, i když několik primářů chtělo jeho odchod. A spory se nyní promítají i do koronavirové krize.

„Vedení si nepřipouští objem práce, která s covidem přibyla. Hraje tu hru, že covid se tu nějakým způsobem přežene a že stačí sedět a ono to nějak dopadne, že nic moc se s tím dělat nedá,“ popisuje pro Seznam Zprávy současnou situaci Radek Majerčin, primář oddělení ARO. V důsledku vnitřních sporů pak odešlo podle Majerčina několik lékařů.

Ředitel nemocnice Sláma ale s tímto tvrzením nesouhlasí a situaci líčí jinak. „Dvě oddělení měla v posledních letech naprostou zelenou. Jedno byla interna a druhé bylo ARO. Do těchto dvou oddělení šel největší finanční potenciál, to znamená, že si nakoupili vše, co potřebovali, a nikdo jim neškrtal personál. Tato dvě oddělení mají nejvíce personálu,“ obhajuje Sláma fungování nemocnice.

A odchody některých lékařů tak podle něj nejsou žádná katastrofa. „Internistů máme asi 26 lidí, což je naprostý nadstandard. Navíc odešli mladí lékaři těsně po škole. Sice jsou to lékaři, ale pro nás to personálně není žádná katastrofa, protože tam stále zůstalo dost lidí,“ vysvětluje s tím, že v covidové době jsou potřeba spíše sestry než doktoři.

Ztratil jsem klíčové doktory

Kvůli sporu s vedením po deseti letech působení skončil i bývalý ředitelův náměstek a poté zástupce primáře interny Jiří Nový. Podle primáře interního oddělení Jiřího Cyranyho se tak nejedná o tak zanedbatelnou ztrátu.

„Po zásazích vedení nemocnice jsem ztratil kromě svého zástupce dr. Nového ještě tři další klíčové doktory. Pokud budeme muset zajišťovat covidovou péči v tomto rozsahu i v dalších měsících, nebudu již schopen udržet stávající kvalitu péče,“ nesouhlasí se zlehčujícím hodnocením Jiří Cyrany.

„Měli jsme ambici dělat to moderně a vstřícně vůči mladým doktorům. Dostal jsem do té nemocnice několik dobrých lékařů. Narazilo to ale na strop u současného vedení. Dělali všechno pro to, aby nám házeli klacky pod nohy,“ vysvětluje Seznam Zprávám důvody svého odchodu Nový, který chtěl Slámovo odvolání už minulý rok.

„Odeslal jsem dopis, kde jsem relativně slušnou formou napsal svůj názor na to, že pan ředitel je nekompetentní,“ vysvětluje Nový.

„Poté, co se nepodařilo jeho odvolání, uspořádal ředitel schůzku primářů a chtěl po nich, aby mu podepsali takovou jako antichartu. Téměř všichni mu to podepsali,“ popisuje Seznam Zprávám další postup ředitele Martin Dvořák, zástupce primáře ARO, který je v současné době ve výpovědi. To samé potvrzuje i Majerčin, který dokument vyjadřující podporu řediteli nepodepsal.

Ředitel Sláma ale tvrdí, že nikoho do ničeho nenutil. „Já jsem nikoho do ničeho nenutil a ostatní primáři nazvali chování pana Nového obyčejným pučem,“ tvrdí Sláma.

Vytýkací dopisy pro „nepohodlné"

Tři primáři výzvu odmítli podepsat a spory trvaly nadále, což se vystupňovalo v odchody dalších lidí, včetně zástupce primáře ARO Dvořáka.

„Celé to vyvrcholilo v období adventu. Kdy vedení nemocnice rozeslalo několik vytýkacích dopisů lékařům. Dostal jsem ho i já a minimálně několik dalších lékařů z klíčových pozic. Týkalo se to nějakého etického pochybení či nekolegiálního jednání, což se ukázalo jako nesmysl,“ popisuje problém Dvořák.

Součástí vytýkacích dopisů bylo u některých zaměstnanců i odebrání osobních příplatků. „Většina těch doktorů se vůči tomu ohradila, ale zatím se nic neděje. Peníze nám vzali,“ pokračuje Dvořák, který se dokonce obrátil i na inspektorát práce, který by měl v současné době situaci prověřovat.

Jejich slovům však oponují ředitel a jeho současný náměstek Lubomír Voltr, podle nich se ve vytýkacích dopisech, které mají Seznam Zprávy k dispozici, jednalo pouze o objektivní hodnocení.

„Ten vytýkací dopis obsahuje konkrétní pochybení a s těmi lidmi je to probíráno i za účasti primáře a náměstka. Obvykle na to ti zaměstnanci mají jiný názor, ale to tak je,“ reaguje Sláma.

Podle Dvořáka a Nového na pracovišti probíhá nějaká forma šikany, kdy se vedení snaží o naprostou poslušnost zaměstnanců.

Ztíženou současnou situaci komentuje i Cyrany. „Před rokem jsme se se svým názorem na Ing. Slámu připojili ke stanovisku představenstva holdingu – ředitel se od té doby mstí. V posledních měsících stupňuje svůj tlak bez ohledu na epidemii – ztratil jsem už 4 doktory. V posledním měsíci dostal kolega další výtku a následující útok ředitel směřuje proti klíčové osobě naší sesterské interny v Novém Bydžově,“ varuje před personální devastací nemocnice.

Jičínská nemocnice

Jde o akciovou společnost – Oblastní nemocnici Jičín a. s., která je rozdělena do dvou areálů, a to v Jičíně a Novém Bydžově. Zřizovatelem společnosti je Královéhradecký kraj.

Společnost Oblastní nemocnice Jičín a. s. vznikla v roce 2003 a jejím jediným akcionářem byl Královéhradecký kraj. Roku 2004 došlo k podpisu smlouvy ohledně sloučení společnosti Oblastní nemocnice Jičín a. s. se zanikající Novobydžovskou nemocnicí a. s. O dva roky později se prvně zmíněná společnost stala dceřinou společností Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a. s. Holding zajišťuje pro jičínskou nemocnici například zásobování spotřebním materiálem a pořizování nákladných přístrojů.

Reklama

Doporučované