Hlavní obsah

Za testy do škol může Plaga. Hamáček na to měl málo času, tvrdí Valachová

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byla poslankyně Kateřina Valachová.

Reklama

Článek

Za týden se měli začít vracet studenti do škol, nejprve maturanti a pak postupně další. Jenže po víkendu se zdá víceméně jasné, že k žádnému návratu nedojde. Co na to exministryně školství?

Poslankyně ČSSD Kateřina Valachová odpovídala v pořadu Ptám se já.

O možném návratu studentů do škol dnes rozhoduje vláda. Nenahrává mu jak špatná epidemická situace, tak chaotický výběr dodavatele antigenních testů, kterými by se mohli studenti testovat.

„Vyděsilo mě to,“ řekla Valachová v pořadu Ptám se já k problémovému tendru, který o víkendu popisovaly Seznam Zprávy. Zakázku získala společnost Tardigrad International Consulting, ačkoli nesplnila podmínky tendru – termín dodání. Za tendrem přitom stojí šéf krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček.

Na otázku, proč se testy pro žáky nezabýval Ústřední krizový štáb dříve, řekla Valachová, že Jan Hamáček měl na řešení situace od vlády pouhý týden a chyba je na straně ministra školství Roberta Plagy. Ten podle ní vykonal v oblasti zajištění testů nulovou práci. „Nemůžu dělat, že to nevidím,“ dodala.

Měl by Robert Plaga ve funkci skončit? „Na rovinu, výměna ministrů je záležitost předsedy vlády, případně našeho předsedy ČSSD Jana Hamáčka. On ode mě ty informace má, myslím si, že minimálně posledních 48 hodin přemýšlí, jestli mi neměl naslouchat dříve. Teď má on ten horký brambor v klíně,“ vysvětlila Valachová.

Kdy je reálný návrat dětí do škol? A opravdu neudělal Jan Hamáček žádnou chybu? V čem Robert Plaga nezvládl situaci?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu nebo ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované