Hlavní obsah

Jie Ťien-Ming, který založil CEFC, už není poradcem prezidenta Zemana

Jie Ťien-Ming (vlevo) při návštěvě čínského prezidenta v Praze

Reklama

Zakladatel společnosti CEFC, která v Česku slíbila miliardové investice, je v Číně podezřelý z hospodářské kriminality. Od té doby je nezvěstný.

Článek

Zakladatel a šéf společnosti CEFC Jie Ťien-Ming už není v týmu prezidentových poradců.

„Zmíněný nikdy v seznamu poradců prezidenta republiky nebyl uveden. Jde o vyhaslou záležitost, kterou se již nezabýváme,“ řekl Lidovým novinám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Jie Ťien-Ming na seznamu oficiálních expertů a rádců skutečně nikdy nebyl, ale prezident Zeman o něm jako o svém poradci hovořil. Naposledy loni v dubnu.

Jie Ťien-Ming byl zakladatelem a předsedou společnosti CEFC, která v České republice oznámila mnohamiliardové investice. Tu si loni převzala státní čínská firma CITIC.

Ještě před jejich dokončením ho ale čínské úřady začaly vyšetřovat pro podezření z hospodářské kriminality. V tu dobu záhadně zmizel a dosud je nezvěstný. Zeman Jie Ťien-Minga opakovaně odmítl z funkce poradce odvolat do doby, než bude z něčeho reálně obviněn nebo odsouzen. V lednu český prezident uvedl, že se v Číně nezúčastní dubnového summitu 17+1. Jako jeden z důvodů uvedl chybějící čínské investice v Česku.

„Nemyslím si, že čínská strana splnila to, co slibovala. Mluvím o investicích. A z toho vyplývá, že to, že tam pojede sice významná politická osobnost, ale přece jen ne prezident, je jakýsi signál,“ uvedl Zeman v lednu. Místo něj vyrazí na summit vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Reklama

Doporučované