Hlavní obsah

Jihlava. Další místo, kde jsou opět povinné roušky, a to i v MHD nebo u holiče

Foto: Profimedia.cz

Jihlavský krizový štáb dnes v reakci na víkendový výskyt nových případů koronaviru v okrese Jihlava nařídil znovu povinnost nosit roušky v některých veřejných zařízeních a ve službách.

Reklama

aktualizováno •

Po Kutné Hoře nebo Větrném Jeníkově nyní zavádí ode dneška povinné nošení roušek také Jihlava.

Článek

„Město Jihlava od pondělí 13. července znovu zavede povinnost nošení roušek při vstupu do budov úřadu. Přímo na magistrátu se sice onemocnění covid-19 zatím neprojevilo, ale nemocná je jedna spolupracovnice města z komise pro občanské záležitosti. Chystají se proto preventivně další opatření,“ uvedl mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Jihlavský krizový štáb pak dnes odpoledne v reakci na víkendový výskyt nových případů koronaviru v okrese Jihlava nařídil znovu povinnost nosit roušky v některých veřejných zařízeních a ve službách. Opatření začne v jihlavském okrese platit od úterních 15:00 do odvolání.

Roušky budou povinné v MHD nebo například u kadeřníka, kosmetičky, na pedikúře. Povinné budou také ve velkých obchodech a nákupních centrech na Jihlavsku, ve všech zdravotnických zařízeních včetně ambulantních a v sociálních službách včetně odlehčovací a domácí péče. Lidé budou muset mít roušky nejen při vnitřních, ale i venkovních kulturních akcích. Povinnost nosit roušky nastane podle krizového štábu i všude tam, kde je běžný kontakt na vzdálenost 1,5 metru a nižší.

„O víkendu v okrese Jihlava přibyly čtyři nové případy covid-19. V samotné Jihlavě je zatím deset nemocných,“ uvedl Daněk. Hygienici podle něj předpokládají, že případů bude přibývat.

Z testů, které doposud absolvovali lidé z vedení města i úředníci, vyšlo, že jsou všichni zdraví. Pozitivní test měla pouze jedna pracovnice z komise pro občanské záležitosti, která s magistrátem externě spolupracuje. Magistrát nyní zjišťuje, s kým se spolupracovnice setkala, a preventivně připravuje další testy. Hygienici teď čekají na výsledky dalších sedmdesáti testů.

Úpravy provozu z bezpečnostních důvodů zavádějí také například Domov Stříbrné Terasy nebo Alzheimercentrum. Už od včerejška platí zákaz návštěv v jihlavské nemocnici a v zařízeních Integrovaného centra sociálních služeb, jehož zdravotnice měly pozitivní testy.

Podle Jiřího Kose z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina situaci komplikuje fakt, že pozitivní testy na koronavirus vycházejí i u lidí, kteří neměli a nemají žádné příznaky onemocnění.

Podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Aleny Dvořákové svouvisí rozšíření nákazy v Jihlavě s případy ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. První tam potvrdili hygienici na začátku července. Zatím onemocnělo 28 lidí. Poslední případy přibyly v neděli. Dnešní výsledky testů byly negativní. „Závěry se z toho ale zatím dělat nedají, víc budeme vědět na konci týdne, kdy budou vyšetřeny všechny kontakty pozitivních, co jsou v karanténě a mají po čtrnácti dnech povinné vyšetření,“ řekla Dvořáková.

Reklama

Doporučované