Hlavní obsah

Jihomoravský hejtman a jeho nástupce vyzvou lidi, aby zůstali doma

Foto: FB Jana Grolicha

Nový jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Reklama

Dosluhující hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO) a budoucí hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) společně zahajují kampaň „Buďte doma. Zastavte virus.“

Článek

Reagují tak na rostoucí počty lidí nakažených koronavirem i počty hospitalizovaných v kraji. V kraji za týden přibylo podle hygieniků asi 7 900 pozitivních, v nemocnicích je hospitalizováno 750 lidí.

„Zhruba za dva tři týdny se budeme střídat ve funkcích a zrovna to bude doba, kdy bude eskalovat ta současná pandemie. Pokud se ve společnosti nic nezmění a lidé nezačnou respektovat stávající opatření, dost možná nám přestanou stačit lůžka v nemocnicích včetně té stavěné brněnské nemocnice,“ uvedl Grolich.

S Šimkem dnes společně natočí video i rádiový spot s výzvou, aby lidé zůstali doma. „Uděláme to společně, protože ten hlavní vzkaz by měl být takový, že ta situace je natolik vážná, že i odcházející a nadcházející hejtman se spolu normálně baví, kašlou na politiku, kašlou na to, kdo koho vyšachoval, ale řeší covid-19,“ uvedl Grolich.

V kraji se začnou vylepovat i plakáty s dotyčným heslem. Připojí se i Brno, které plakáty nechá umístit do vozů hromadné dopravy i na sloupy. Náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že půjde o 2 000 plakátů ve vozech dopravního podniku a 200 na sloupech.

V Jihomoravském kraji přibylo za posledních 24 hodin podle hygieniků 357 potvrzených případů covidu-19. Přibylo 55 hospitalizovaných, na lůžkách je 750 pacientů s covidem-19, z toho 92 je ve vážném stavu. Od počátku pandemie k dnešnímu dni je v Jihomoravském kraji 24 442 potvrzených případů nemoci covid-19. S nemocí zemřelo 242 lidí, vyléčilo se 8 459 lidí.

Grolich na sociální síti uvedl, že vedení kraje přebírá ve velice nestandardní a nezáviděníhodné situaci. „Proto spolupráce při předávání vedení kraje a hlavně krizového řízení musí být nadstandardní. Chci moc poděkovat panu hejtmanovi i všem ostatním pracovníkům, že opravdu všechny informace sdílí a do všech procesů mne už teď zapojují,“ konstatoval.

Vypočítal současně hlavní úkoly, na nichž nyní kraj v souvislosti s covidem-19 pracuje:

1. Testování

Problémem jsou dlouhé čekací lhůty.

Posilují se odběrná místa, budou se zřizovat i nová, včetně mobilních odběrových týmů.

Ověřují se možnosti vzniku mobilních týmů pro testování v pobytových sociálních zařízeních, případně prioritní testování pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách.

2. Brněnská nemocnice na výstavišti

Problém je s personálním obsazením – už stávající nemocnice mají problém a musí se obsadit tato další nemocnice. I na tom se ale pracuje a nějaké alespoň dočasné scénáře jsou na stole.

3. Dobrovolníci a medici

„Vytváří se síť hlavně mediků, kteří by mohli pomáhat v nemocničních zařízeních, případně i v sociálních službách. Díky jaru je teď výrazně lepší systém komunikace s univerzitami,“ dodal Grolich. „Bude objednáno školení od Červeného kříže pro 500 dobrovolníků, aby před nástupem získali potřebné základní znalosti k výkonům, které budou provádět.“

K přetížení nemocnic Grolich vyslovil apel na obyvatele Jihomoravského kraje. „Bude to znít možná hloupě, ale moc prosím, vyvarujte se všech rizikových sportů a aktivit. Každé akutní zranění vytěžuje kapacity nemocnic – personál i lůžka – v době, kdy jde některým lidem opravdu o život. Buďme na sebe opatrní, ať akutní ošetření v nemocnici potřebuje co nejméně lidí,“ napsal.

Reklama

Doporučované