Hlavní obsah

Nový systém sdílení informací o pacientech urychlí péči

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihomoravský kraj spustil systém eHealth, který zapojeným zdravotnickým zařízením umožňuje sdílet informace o pacientech. Do projektu se zapojily krajské i městské nemocnice v kraji i zdravotnická záchranná služba.

Článek

Data o pacientech dostupná na jedno kliknutí. Jihomoravský kraj se rozhodl zjednodušit a zrychlit zajišťování zdravotnických dat mezi krajskými nemocnicemi, zdravotnickou záchrannou službou i dalšími zdravotnickými subjekty.

„Teď stačí opravdu pár vteřin a lékaři mohou dohledat vaši zdravotní dokumentaci napříč krajem. Zrychlíme tím ošetření a věřím, že to pacienti ocení,“ uvedl radní Jihomoravského kraje pro zdravotnictví Milan Vojta.

Výměna zdravotnických dat probíhá i s nemocnicemi v dalších třech krajích České republiky a perspektivně i s příhraničními regiony. Projekt eHealth přináší pacientům bezpečnou a přesněji cílenou zdravotní péči, a to i během zásahu zdravotnické záchranné služby.

Zdravotníkům obstarává kvalitní a rychle dostupná data o pacientech z celého kraje a krajů sousedních. Jihomoravský kraj coby zřizovatel získá nejen úsporu nákladů na léčbu díky přesnějším datům a včasnější intervenci, ale v delším časovém horizontu i zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva.

„Inovativním řešením sdílení zdravotnických dat umožní Jihomoravskému kraji učinit významný krok ke zvýšení bezpečnosti, efektivnosti a dostupnosti zdravotní péče v celém regionu,“ uvedl Michal Bušek, ředitel sekce Zdravotnictví ICZ. Skupina ICZ je dodavatelem technologií a služeb pro zdravotnictví.

Jak společnost ubezpečuje, data jsou šifrována a zabezpečena proti odposlechu a podvržení, dochází k detailnímu monitorování, kdo a proč k datům přistupuje. Zároveň jsou data plně v souladu s českou i evropskou legislativou, co se týče jejich ochrany. Zůstávají přitom ve správě příslušných zdravotnických zařízení.

Reklama

Doporučované