Hlavní obsah

Jihomoravský kraj za šest milionů rozšíří varovný informační systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihomoravský kraj rozšíří varovný informační systém o nové mobilní sirény a elektrocentrály. Pořídí 23 sirén a 13 elektrocentrál. Zlepší tím informovanost obyvatel v oblastech ohrožených povodní.

Článek

Náklady jsou přes 6,4 milionu korun, uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Radní schválili zahájení zadávacího řízení na zakázku. „Předmětem této veřejné zakázky je budování a rozšíření varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na lokální úrovni,“ uvedla Brindzáková.

Zakázka je rozdělená na dvě části, a to na dodávku mobilních sirén a elektrocentrál. „Na základě zkušenosti z řady povodní v kraji za posledních 20 let a hodnocení protipovodňových cvičení jsme zjistili, že pro zajištění kvalitního a operativního varování a informování obyvatel je nutné doplnit na území kraje počet mobilních sirén,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Podle něj bude možné mobilní sirény nasadit přímo do ohrožených míst. „Z důvodu eliminace časové prodlevy budou mobilní elektronické sirény předurčené pro použití v určitých oblastech a případně převezeny i na jiná místa dle situace,“ doplnil Šimek.

Podle něj kraj pořídí také 13 elektrocentrál. „Zajistí zálohování napájení analogových radiových převaděčů. Ty jsou nezbytné pro komunikaci povodňových orgánů, orgánů krizového řízení a složek integrovaného záchranného systému,“ řekl Šimek.

Reklama

Doporučované