Hlavní obsah

Jiná možnost není, řekl soudce a poslal vraha odpůrkyně brexitu na doživotí do cely

 

Reklama

Za vraždu odpůrkyně brexitu, Jo Coxové, dostal neonacista Thomas Mair doživotí.

Článek

Třiapadesátiletý Thomas Mair, který v červnu zavraždil britskou poslankyni Jo Coxovou, dostal doživotí bez možnosti podmínečného propuštění.

Obžalovaný, který se hlásil k extrémní pravici, trval na své nevině, přesto dnes soud rozhodl o nejvyšším možném trestu. Mairovi právníci totiž neposkytli žádné důkazy, které by o jeho nevině svědčily.

Soudce Alan Wilkie ve zdůvodnění verdiktu řekl, že Mairův čin byl natolik výjimečný, že jediným možným trestem je doživotní vězení. Ačkoli Mair podle rozsudku nemá právo na podmínečné propuštění, na svobodu by se podle BBC mohl dostat na základě milosti. Pravomoc udělit milost náleží ministrovi vnitra, a to pouze ve výjimečných případech, jakým je například vážná nemoc.

Zradil jste svoji zemi

Mair se během procesu odmítl k činu přiznat a odmítl rovněž vypovídat na svou obhajobu. Teprve po výroku poroty o vině požádal o možnost učinit prohlášení, což ale soudce Wilkie zamítl s tím, že Mair po celou dobu procesu nenašel odvahu, aby se přiznal.

„Nejste vlastenec... Svými činy jste zradil podstatu této země, kterou je věrnost parlamentní demokracii... Je jasné, že vaším vzorem není láska k zemi či ke spoluobčanům, ale že to je naopak obdiv k nacismu a k podobným protidemokratickým rasistickým přesvědčením," řekl soudce na adresu Maira.

„Mair neposkytl žádné vysvětlení svého činu, ale prokuratura přesto dokázala, že jeho zločin, který byl motivován násilím a který byl předem promyšlený, nebyl ničím jiným než teroristickým aktem na podporu jeho pokroucené ideologie," uvedla obžaloba v prohlášení.

Vražda se odehrála 16. června, tedy přesně týden před referendem o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Coxová byla zastáncem setrvání v Evropské unii, se kterým Mair silně nesouhlasil.

Když se chystala na schůzku s občany v Birstallu, Mair jednačtyřicetiletou matku dvou dětí třikrát postřelil a následně pobodal. Při útoku říkal: „Tohle je za Británii.” Záchranka Coxovou převezla do nemocnice, tam však zraněním podlehla.

Mair také vážně zranil sedmasedmdesátiletého muže, který se po incidentu snažil Coxové pomoci.

Reklama

Doporučované