Hlavní obsah

Jindřich Forejt se brání policejní verzi: „Říkal jsem pravdu. Vydírali mě. Podávám odvolání“

Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, který se stal obětí vyděračů s kompromitujícím videem, se dnes ohradil proti tvrzení státního zástupce, že ve svém případu poskytl policii nepravdivé údaje.

Reklama

Článek

Šest měsíců odmítal s médii komunikovat. K prolomení mlčení ho vyprovokovala až zpráva zveřejněná dnes ráno na Seznamu, jež vycházela z tvrzení státního zástupce pro Prahu 1 Jana Lelka. Ten uvedl, že případ Forejtova vydírání byl koncem dubna odložen proto, že informace, které bývalý šéf hradního protokolu uvedl, se ukázaly jako nepravdivé.

Jindřich Forejt svou verzi sdělil v telefonátu s Jiřím Kubíkem. Odmítl pořízení zvukového i obrazového záznamu.

Konkrétně šlo o údaj, že 19. října loňského roku jej někdo neznámý ze skrytého telefonního čísla vylákal na schůzku a žádal po něm 250 tisíc korun za zničení kompromitujícího videa. Na něm byl Forejt zachycen v choulostivých situacích, včetně šňupání bílého prášku.

„Důrazně se ohrazuji proti tomuto tvrzení, že jsem neuváděl pravdu,“ říkal do telefonu Forejt. Odmítl ale jakékoliv nahrávání: Nechtěl natáčet ani na kameru, ani pořídit zvukový záznam.

„Vylákal mě na Hradčanské náměstí"

V telefonátu popsal, jak probíhalo jeho vysvětlování na policii: „Byl jsem tam v únoru a pak koncem března. Říkal jsem jim o tom, že jsem měl telefonát toho dne zhruba kolem 17. hodiny a že to bylo ze skrytého čísla. Ten člověk, který mi volal, mě vylákal na Hradčanské náměstí, kde jsme se potkali asi mezi šestou a půl sedmou večer. Tam mi oznámil, že existuje nějaké video a že když zaplatím, tak bude zničeno.“

Forejt odmítl platit a podle svého tvrzení se hned obrátil na policejního prezidenta a posléze sepsal s policií protokol. Vyděrač už se mu prý nikdy neozval. Video bylo následně dáno do oběhu: Za 160 tisíc korun ho koupil 21. října (dva dny po telefonátu vyděrače Forejtovi) například vydavatelský dům Mafra Andreje Babiše a 9. listopadu pak za 150 tisíc Empresa Jaromíra Soukupa. Následně se video dostalo i do prezidentské kanceláře, kde pak Forejt dal začátkem prosince „ze zdravotních důvodů“ výpověď.

V investigativním pořadu Seznamu Zvláštní vyšetřování se už v lednu objevily důkazy, že video natočili a dali do oběhu Bohumil Horáček a Miloslav Remeň. Ani jeden z nich ale neříká, že by Forejta vydíral.

„Nejdřív policie říkala, že číslo patří ženě z Ostravy"

Policie podle Forejtových slov vybrala z telefonního výpisu zhruba šest, sedm čísel, z nichž v určenou dobu v daný den, tedy 19. října, přijal hovory. „U jednoho čísla, které by časově odpovídalo nejvíc, mi policie nejdřív sdělila, že číslo je vedeno v Ostravě a na osobu ženského pohlaví. Po dvou týdnech mi pak řekli, že se spletli a že žádný hovor ze skrytého čísla v době, kterou jsem uváděl, ve výpisu nenašli,“ popisuje Forejt zvláštní průběh policejního vyšetřování.

„Poradím se s právníkem a proti odložení případu podám odvolání,“ řekl Forejt.

To, že skandál, který koncem loňského roku propukl v samotném centru prezidentské kanceláře, má nečekaný vývoj, vyplynulo z natáčení nového dílu Zvláštní vyšetřování.

„Ta věc byla policejním orgánem odložena ke konci dubna, neboť se nepodařilo prokázat podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedl státní zástupce Jan Lelek, jenž nad vyšetřováním případu dohlížel.

Z jeho slov vyplynulo, že si Forejt svou verzi vymyslel: „Výsledek trestního řízení byl ten, že skutkové tvrzení oznamovatele se neprokázalo. Z údajů, které byly zjištěny u mobilního operátora, vyplynulo, že v uváděný čas k žádnému hovoru nedošlo.“

Žalobce: „Telefonát se neprokázal"

Forejt si na své verzi podle Lelkova vyjádření setrval i přesto, že byl upozorněn na to, že v uváděný den a čas žádný hovor ze skrytého čísla neměl: „Abych to zjednodušil: Nepodařilo se prokázat A, tedy ten telefonát, a proto policejní orgán dospěl k závěru, že zřejmě nedošlo ani k tomu B, to znamená k samotné schůzce.“

Po včerejší Forejtově odezvě žalobce Jan Lelek uvedl, že to, co nyní Forejt říká (telefon vedený v Ostravě na osobu ženského pohlaví), v policejním spisu uvedeno není.

Případem Forejt se začátkem letošního roku zabývaly dva díly investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování, které přinesly důkazy o tom, že natočení Forejtova videa, následné vydírání a rozšíření nahrávky do médií bylo nejspíš dobře promyšleným tahem.

V pořadu se k zapojení do akce přiznali i konkrétní lidé: Bohumil Horáček zvaný Bobanos a Miloslav Remeň. Naopak Forejt s médii nekomunikoval, pouze v prosinci oznámil v dopise svému bývalému „šéfovi“, exprezidentovi Václavu Klausovi, že se stal obětí vyděračů.

Natočení Jindřicha Forejta v intimní situaci, jeho zastrašování a následné zveřejnění nahrávky zapadá do zjištění pořadu Zvláštní vyšetřování, že v nejvyšších kruzích české politiky působí organizovaná skupina prostitutů a prostitutek, kteří využívají slabých míst jednotlivých osob a pomocí videa proti nim pořizují důkazy.

To by mimo jiné odpovídalo i tomu, že Forejt neměl zájem na policejním vyšetřování, protože během něj by musel pustit policii do svého nejstřeženějšího soukromí.

Tím, jak skupina vyděračů funguje a na které politiky má políčeno, se zabývá nový díl Zvláštního vyšetřování, který bude zveřejněn na Seznamu v příštích dnech.

Reklama

Doporučované